Koffie in Brazilië

Brazilië, het land dat wereldwijd dertig procent van alle koffie levert, is het vierde grootste land ter wereld en ligt in Zuid-Amerika. Brazilië is het grootste land van dit continent. Aangrenzend aan Brazilië liggen Colombia, Suriname, Argentinië, Guyana, Frans-Guyana, Uruguay, Argentinië, Paraguay, Peru, Venezuela, Bolivia en Peru.

Als je denkt aan koffie, komt bij veel mensen het land Brazilië op. Met 3.037.534 ton koffie per jaar is Brazilië de nummer één koffieproducent van de wereld. Het land produceert twee keer zoveel koffie als de nummer twee koffieproducent ter wereld: Vietnam. Naast het exporteren van koffie, is Brazilië ook de grootste exporteur van suiker en sinaasappelsap.

Geschiedenis van koffie in Brazilië

In de achttiende eeuw kwam koffie vanuit Suriname, via Frans-Guyana, Brazilië. Koffie verspreidde zich op een hoog tempo, waardoor de koffie-industrie in Brazilië razendsnel groeide. Doordat zowel de Evenaar als de Steenbokskeerkring door Brazilië lopen, is een enorm deel van het land geschikt voor de productie van koffie. Een groot deel van de Braziliaanse landbouwgrond wordt ook daarom ook gebruikt voor de koffieteelt.

Productie van koffiebonen

Bonen die veel geteeld worden in Brazilië zijn Arabicabonen, maar ook Robustabonen worden veel geproduceerd.

Robustabonen worden vooral in het noorden verbouwd, waar het warmer is dan in de rest van Brazilië. Arabicabonen groeien juist beter in hoger gelegen gebieden in het zuiden van het land. Hoe zuidelijker de koffieteelt, hoe beter de kwaliteit van de bonen. Het verschil in deze kwaliteit komt door de hoger gelegen plateaus.

De plateaus liggen op de grens van de tropische zone, waar vorst vaak voor problemen zorgt. Doordat het land wereldwijd een enorm aandeel heeft in koffievoorziening en eenderde van alle koffie ter wereld produceert, heeft vorst grote gevolgen voor de productie van koffie. Door vorstperiodes mislukken oogsten van koffiebonen sneller en stijgen de koffieprijzen wereldwijd. Dit is nadelig voor Brazilië, maar voordelig voor andere koffieproducerende landen, zoals Vietnam en Indonesië. In 1975 en in 1994 leed Brazilië onder zo'n verwoestende vorstperiode.

Kwantiteit

Brazilië heeft vooral voordeel van de kwantiteit van koffiebonen. Braziliaans koffiebonen hebben een matige zuurgraad en zijn hierdoor vrij neutraal en onopvallend van karakter. Dit maakt dat de bonen vooral gebruikt worden als basis voor melanges.

Oogst

In Brazilië wordt koffie machinaal geplukt, dit wordt in weinig landen nog gedaan. In Brazilië is machinaal plukken mogelijk door de vlakke vorm van het landschap, maar dit heeft invloed op de kwaliteit van de koffiebonen. De manier van oogsten maakt dat de kwaliteit van de bonen middelmatig is.

Door machinaal plukken of strippen van koffiebessen worden bessen van verschillende rijpheid geplukt. In de totale oogst bestaat er dus een verschil in de rijpheid van de koffiebessen die worden gebruikt voor de koffie, wat niet bevorderlijk is voor de smaak. Dit verlaagt de kwaliteit van de uiteindelijke opbrengst.

Het lijkt er misschien op dat het bij koffie uit Brazilië vooral gaat om massaproductie, maar Brazilië exporteert ook bijzondere en lekkere koffie.

Kwaliteit

In Brazilië wordt men zich steeds bewuster van het voordeel van kleine plantages en richten koffieboeren zich steeds meer op de productie van koffie en koffiebonen van goede kwaliteit. Vooral in Zuid-Brazilië komen steeds meer plantages die andere productiemethodes en verzorging ontwikkelen voor het beste resultaat.

Met een oogst die ongeveer eenderde van de totale wereldproductie van koffiebonen omvat is Brazilië een echt koffieland. Brazilianen drinken, in tegenstelling tot andere koffieproducerende landen, enorm veel eigen koffie. Er worden veel verschillende soorten koffie geproduceerd en op verschillende tijden gedronken.

In de ochtend drinkt de bevolking graag Cafèzinho. Dit is een klein kopje zwarte koffie en wordt vooral veel gedronken als ontbijt en wordt ook wel cafè de manhã genoemd: ochtendkoffie.

De beste kwalitatieve Braziliaanse koffiebonen zijn een bourbonvariëteit die zorgen voor uitstekende koffie met een goede zuurgraad en zoetheid.
Reactie plaatsen