Sage Duo Temp Pro: een compacte espressomachine voor handmatig koffiezetten
08 april 2021 
12 min. leestijd

Sage Duo Temp Pro: een compacte espressomachine voor handmatig koffiezetten

De Sage Duo Temp Pro is een compacte koffiemachine met een sterke focus op handmatig koffiezetten. Deze pistonmachine is voorzien van de nieuwste snufjes en is heel eenvoudig te bedienen, met één enkele draaiknop. Helaas gaat dit streven naar eenvoud ten koste van functionaliteit en personalisatie.

Door de focus op handmatige bediening kunnen we de Duo Temp Pro maar moeilijk aanraden aan beginners. Ook de afwezigheid van een ingebouwde koffiemolen kan voor onervaren gebruikers een struikelblok zijn. Een kwalitatieve koffiemolen kan behoorlijk duur zijn en voorgemalen koffie heeft niet het complexe aroma dat third wave koffie zo heerlijk maakt. Een geïntegreerde maler vind je bijvoorbeeld wel bij de Barista Express, het instapmodel onder de bean to cup machines van Sage. Stof tot nadenken dus!

Wij zijn het er alvast over eens: de Sage Duo Temp Pro is een fijn toestel, maar een echte koffieliefhebber zal snel overwegen om naar een functioneler model over te stappen. Neem daarom onze review grondig door. Zo kan je op basis van gefundeerde informatie zelf de voor- en nadelen afwegen.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Sage Duo Temp Pro koffiemachine
koffiedranken
Plus- en minpunten
Aanzienlijk kostenplaatje
Wat is de mening van Mister Barish?
Verschillen met andere Sage-modellen
Technische specificaties van de Sage Duo Temp Pro
Andere Sage koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van de Sage Duo Temp Pro koffiemachine

Hoogwaardig maar onderhoudsintensief
Het design van de Duo Temp Pro heeft het gestroomlijnde en authentieke design waar Sage bekend om staat. De volledig roestvrij stalen behuizing zorgt voor een luxueuze toets. Het apparaat zelf en de accessoires voelen kwalitatief en stevig aan. De pistonmachine heeft een zeer overzichtelijke gebruiksinterface, met slechts één draaiknop en twee drukknoppen. Daarnaast is de Duo Temp Pro uiterst compact gebouwd, waardoor hij weinig plaats inneemt op je aanrecht.

Hoewel het zeer handig is dat de Duo Temp Pro zelf waarschuwt als hij toe is aan een onderhoudsbeurt, is hij tegelijk ook bijzonder slordig. Omdat de uitloop voor de meeste espressokopjes te hoog is, durft de koffie wel eens alle richtingen uit te spatten. Daarbij is het lekbakje ook nog eens zeer snel vol. Verder is deze espressomachine in vergelijking tot andere toestellen in dezelfde prijsklasse nogal lawaaierig.

Sage Duo temp pro espresso machine

Eenvoudige bediening
De Sage Duo Temp Pro bedien je met de centrale draaiknop: je kiest gewoon tussen stand-by, espresso en stoom. Ernaast vind je de select knop, waarmee je tussen de stoom- en heetwaterfuncties schakelt. Een zeer eenvoudige, overzichtelijke bediening dus.

Houd er wel rekening mee dat manueel koffiezetten eigenlijk niet zo evident is. Als je er niet de hele tijd met je hoofd bij bent, kan er al eens iets misgaan. Door het gebrek aan instellingsmogelijkheden ben je ook aangewezen op de standaardregeling van de Duo Temp Pro en is het dus niet mogelijk om de koffie naar je hand te zetten.

Sage Portafilter Razor

Mooie features voor een compact toestel
Hoewel de Sage Duo Temp Pro minder features heeft dan de Bambino Plus blijft het een mooi staaltje techniek. Tijdens de espresso-extractie wordt de watertemperatuur door de innovatieve PID-temperatuursensor nauwkeurig geregeld, terwijl de druk geleidelijk aan wordt opgevoerd. Dat zorgt voor een effectieve pre-infusie en een gelijkmatigere extractie.

Voor de cappuccino en latte fans is er een handmatig te bedienen stoompijpje. Na het stomen reinigt de machine zichzelf door er stoom en heet water door te jagen. Dat voorkomt verstoppingen en zuivert daarnaast ook het verwarmingssysteem. Zo is de temperatuur ook bij de volgende extractie precies goed.

Koffiedranken

Met de Sage Duo Temp Pro maak je moeiteloos klassieke koffiedranken zoals espresso en ristretto. Ook cappuccino’s en latte’s behoren tot het repertoire van deze koffiemachine, dankzij het manuele stoompijpje dat je met een druk op de rechterknop activeert. De Duo Temp Pro schuimt relatief snel melk op, maar de textuur en consistentie beantwoorden niet altijd aan de hoge standaarden die we van Sage gewoon zijn.

Tenslotte heeft de Sage Duo Temp Pro een geïntegreerde heetwateruitloop. Zo kunnen liefhebbers vlot americano’s en long blacks zetten zonder met een aparte waterboiler aan de slag te moeten gaan.

Sage Duo Temp Pro

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudig en toegankelijk
Plus review koffiemachine Automatisch koffiezetten en melk opschuimen
Plus review koffiemachine Sterke en duurzame bouwkwaliteit

Minus review koffiemachine Geen geïntegreerde koffiemolen
Minus review koffiemachine Manueel koffiezetten zorgt voor minder consistentie
Minus review koffiemachine Lawaaierig
Minus review koffiemachine Hoge uitloop, waardoor de koffie snel afkoelt en kan spatten
Minus review koffiemachine Stevig prijskaartje voor een instapmodel

Aanzienlijk kostenplaatje

De prijs voor een Duo Temp Pro is ongeveer 400 euro, wat helemaal niet goedkoop is voor een basismodel. Tel daar nog de kost bij van een goede koffiemolen en je komt al snel aan de prijs van een volledig uitgeruste Sage Barista Express, die naar onze mening een veel betere prijs-kwaliteitsverhouding heeft.

Wat is de mening van Mister Barish?

De Sage Duo Temp is een kwalitatief apparaat dat er ook nog eens mooi uitziet, maar al snel zijn beperkingen toont. Zonder regelbare instellingen is het onmogelijk om de koffie naar je eigen smaak aan te passen. En het vraagt wel degelijk wat ervaring om met dit toestel goede koffie te kunnen zetten. De manuele bereiding van koffie is iets waar je feeling voor moet krijgen en dat komt niet meteen, laat staan zonder begeleiding of visuele indicatoren. Ook consistent koffiezetten is met een handmatig toestel als de Duo Temp Pro veel moeilijker: elk kopje koffie is anders. Vooral wanneer je een bezoeker wil verwennen met een lekkere koffie kan dat vervelend zijn.

Dat er geen koffiemolen is, vinden we een groot minpunt. Espresso vraagt tenslotte om zeer fijn gemalen koffie. Je moet dus met een gespecialiseerde en duurdere maler aan de slag. Als je de natuurlijke aromastoffen en complexiteit optimaal wil behouden, moet je de koffiebonen nu eenmaal vers malen. In de praktijk is dat evenwel moeilijk te doseren. En als je telkens met een overschot zit, kan je nogal snel geneigd zijn om naar voorverpakte koffie over te stappen.

Om die redenen zijn we bij Mister Barish van mening dat een bean to cup machine op lange termijn een betere investering is. De Barista Express, het bekroonde instapmodel van het Sage bean to cup gamma, is maar een kleine 200 euro duurder en is qua prijs-kwaliteitsverhouding een grote stap vooruit. Dankzij de ingebouwde koffiemolen ben je zeker van perfect gemalen verse koffie en bovendien heeft de machine naast een manuele ook een volledig automatische stand. Je bent dus niet altijd op je baristaskills aangewezen om een heerlijk kopje koffie te zetten.

Verschillen met andere Sage-modellen

Sage Duo Temp Pro versus Sage Bambino Plus
De Duo Temp Pro en de nieuwere Bambino Plus zijn allebei instapmodellen van topkwaliteit. Hoewel de prijs van deze koffiemachines ongeveer gelijk is, houd je het best rekening met enkele fundamentele verschillen. Allereerst is de Duo Temp Pro gericht op manueel gebruik, terwijl bij
de Bambino Plus het koffiezetten én melk opschuimen volledig geautomatiseerd verlopen. Ook heeft de Bambino Plus een ThermoJet™-verwarmingssysteem dat de temperatuur sneller en preciezer regelt, waar de Duo Temp Pro gebruikmaakt van een thermospoel. Wat die laatste dan weer wél heeft, is een heetwaterfunctie op het stoompijpje: ideaal dus voor liefhebbers van americano’s, thee of minuutsoep. Verder is de Duo Temp Pro iets breder maar wat minder diep dan de Bambino Plus.

Sage Duo temp pro espresso machine Sage Bambino plus espresso machine

 

Sage Duo Temp Pro versus Sage Barista Express
De Sage Barista Express is een volwaardige bean to cup machine. Concreet wil dat zeggen dat dit toestel voor het volledige proces van het koffiezetten optimaal is uitgerust, van bonen malen tot afwerken met melkschuim. De Duo Temp Pro heeft geen geïntegreerde koffiemolen, waardoor je sowieso met een aparte maler aan de slag moet. Een ander opmerkelijk verschil is de uitgebreide bedieningsinterface van de Barista Express, terwijl de Duo Temp Pro maar één draaiknop heeft. Naast de talloze instellingsmogelijkheden kan je bij de Barista Express ook switchen tussen manuele en automatische bediening. Met de Duo Temp Pro ben je daarentegen altijd aangewezen op je eigen handigheid.

Denk je erover na om de Duo Temp Pro aan te schaffen? Bekijk dan zeker eens onze review van Barista Express. Die is naar onze bescheiden mening de kleine meerkost namelijk meer dan waard.

Sage Duo temp pro espresso machineSage Barista Express

Technische specificaties van de Sage Duo Temp Pro

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, espresso, koffie met melk
Soorten koffie: Gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, koffie speciaal, cappuccino, latte macchiato, flat white, espresso macchiato / macchiato, portie melk opschuimen
Instelbare maalgraad: Neen, heeft geen koffiemolen
Instelbare koffiesterkte: Ja, kies tussen een enkele of dubbele shot
Instelbaar koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: Geen bonenreservoir, want geen koffiemolen
Pompdruk: 9 bar

Gebruikersgemak
Display: Nee
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Nee
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standbyfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Geen zetgroep
Instelbare waterhardheid: Nee
Ingebouwde filter: Nee
Type ontkalkingsprogramma: Manueel
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Nee
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 33 cm
Breedte: 25,4 cm
Diepte: 27,9 cm
Gewicht (incl. verpakking): 8,5 kg
Materiaal behuizing: Geborsteld roestvrij staal
Verwarmingssyteem: Thermocoil
Kleur: Brushed Stainless Steel

Energie
Vermogen: 1600 watt
Vermogen in standby:

Andere Sage koffiemachines in het assortiment

Apparaten zonder koffiemolen

Sage Bambino Plus

De Sage Bambino Plus is als instapmodel zeer gelijkaardig aan de Duo Temp Pro. Alleen ligt de focus volledig op automatische bediening. Bij de Bambino Plus is niet alleen het koffiezetten maar ook het opschuimen van melk geautomatiseerd, waarbij je de temperatuur en textuur van het schuim kan instellen. Dankzij het ThermoJet™-verwarmingssysteem bereikt de machine in 3 seconden de juiste extractietemperatuur.

Sage Bambino plus espresso machine

Sage Dual Boiler

De Sage Dual Boiler is een interessante espressomachine die uitblinkt in kracht, precisie en snelheid. Omdat het toestel met twee aparte boilers werkt, kan je gemakkelijk multitasken. Dat zorgt voor een snellere workflow bij het bereiden van heerlijke koffiedranken. Deze machine lijkt heel erg op de Sage Barista Express, maar in werkelijkheid is de Barista Express nog een stuk compacter dan de Dual Boiler. De Barista Express is een volwaardige bean to cup machine, wat betekent dat ze voorzien is van een ingebouwde koffiemolen. Bij de Dual Boiler ben je helaas op een aparte maler aangewezen.

Sage Dual Boiler

Koffiemolens

Sage Dose Control Pro
De Dose Control Pro van Sage is een budgetvriendelijke koffiemolen van professionele kwaliteit die tot op de seconde nauwkeurig in te stellen is.

Sage Dose Control Pro koffiemolen

Sage Smart Grinder Pro
De Sage Smart Grinder Pro combineert de kracht en precisie van de Dose Control Pro met een fraaie bedieningsinterface, voorzien van een LCD-display en een groter bonenreservoir.

Sage Smart Grinder Pro

Bean to cup machines

Sage Barista Express

De Sage Barista Express is het ideale instapmodel van de Barista-productlijn. Binnen de kortste keren zet je heerlijke koffie van professionele kwaliteit. Dankzij het compacte design is deze koffiemachine uitermate geschikt voor thuisgebruik. Omdat je de keuze hebt tussen automatisch en manueel koffiezetten, hoef je niet altijd je baristakunsten in de strijd te gooien. En toch heb je telkens weer dat perfecte, aromatische kopje koffie van je dromen.

Sage Barista Express

Sage Barista Express Impress

De Sage Barista Express Impress zet in geen tijd de lekkerste koffiespecialiteiten van verse bonen. Dit apparaat assisteert je bij het maken van de perfecte puck door middel van de semi-automatische dosering en het unieke aandruksysteem. Daarmee elimineert de Express Impress veel giswerk bij het bereiden van koffie op baristaniveau. Dankzij het geavanceerde stoompijpje kan je ook creatief aan de slag met cappuccino’s en andere melkdranken.

Sage Barista Express Impress koffiemachine

Sage Barista Pro

De Sage Barista Pro is het ideale model voor wie verder wil gaan in het finetunen van koffiecreaties. Deze koffiemachine staat garant voor nóg meer controle, precisie en snelheid. Dankzij het ThermoJet™-verwarmingssysteem kan je tot op de graad nauwkeurig te werk gaan.

Sage Barista Pro

Sage Barista Touch

Met de Sage Barista Touch maak je moeiteloos koffie van absolute topkwaliteit. Via het touchscreen selecteer je de gewenste drank, die volledig automatisch wordt gezet. Zelfs melk textureren gaat bij deze compacte krachtpatser helemaal vanzelf. Ga je toch liever met je eigen voorkeuren en instellingen aan de slag? Dan kan je tot 8 zelf samengestelde dranken opslaan. De ThermoJet™ in deze koffiemachine is binnen de 3 seconden opgewarmd. Met andere woorden: dit model is uitermate snel en efficiënt!

Sage Barista Touch

Sage Oracle & Sage Oracle Touch

De Sage Oracle is de ultieme hybride onder de espressomachines. Van bonen malen en koffie aandrukken tot koffiezetten en melk textureren: alles gaat automatisch. Door de vele aanpasbare instellingen blijf jij echter in control en is elk nieuw kopje weer een voltreffer.

Sage Oracle bean to cup espresso machine

De Oracle Touch combineert de verregaande automatisatie van de Oracle met een intuïtief touchscreen. Zo heb je met één enkele swipe de lekkerste koffiedranken binnen handbereik. En dat geldt ook voor de koffiecreaties die je zelf opslaat! Dankzij de OPV-klep (Over Pressure Valve) houdt de koffiemachine de drukvoering op peil, voor een perfect gelijkmatige extractie.

Sage Oracle Touch

Heb je een vraag over Sage koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .