Een Breville koffiemachine kopen? Vijf reviews met tips en koopadvies
30 juni 2020 
12 min. leestijd

Een Breville koffiemachine kopen? Vijf reviews met tips en koopadvies

Het Australische koffiemachine merk Breville heeft de laatste jaren een hoog aanzien verworven bij liefhebbers van de betere koffie. Hierdoor zijn ze ook bekend geraakt in Europa en kan je het merk dus ook bij ons terugvinden. Je zal het alleen niet tegenkomen onder de naam Breville, maar onder de naam Sage. Er bestond namelijk al een Breville merk in het Verenigd Koninkrijk. Verder in deze tekst wordt naar het merk verwezen als Breville, maar onthoud dat dezelfde producten in Europa onder de naam Sage worden verdeeld.

De espressomachines van Breville staan bekend om hun uitstekende en duurzame bouwkwaliteit en vallen op door hun fraaie design en tal van hoogtechnologische features. Maar natuurlijk zijn de resultaten het belangrijkst: Breville koffies zijn echt heerlijk en kan je volledig aanpassen aan je eigen smaak. Breville legt de lat dus hoog, als het gaat over authenticiteit en oog voor detail. En dat proef je.

Inhoudsopgave

Third wave-kwaliteitskoffie
Zes goede redenen om een Breville koffiemachine aan te schaffen
Een kleine maar superboeiende leercurve
Het gamma van Breville: voor elk wat wils
Onderhouden en reinigen: tips en tricks
Conclusie

Third wave-kwaliteitskoffie

Breville voldoet ruimschoots aan de nieuwe waarden en kwaliteitsnormen. De espressomachines hebben een ongelofelijk oog voor detail en een uitzonderlijk instelbereik. Ook bij Mister Barish geloven we dat een perfect uitgebalanceerde kop koffie zetten een kunst is, en met Breville ontdek je dit allemaal in één compact toestel!

Sage Latte Art

Zes goede redenen om een Breville koffiemachine aan te schaffen

1. Je hoeft geen barista te zijn om koffie van topkwaliteit te zetten

Wil je je creativiteit de vrije loop laten of heb je graag snel een heerlijke kop koffie zonder meer? Met een Breville toestel kan het allebei! Je kiest gewoon tussen de handmatige of de automatische stand, waardoor je niet altijd je baristakunsten boven moet halen om een overheerlijke espresso te zetten.

2. Gebruiksvriendelijk én in-depth

Gebruiksvriendelijkheid en oog voor detail: bij Breville sluit het een het ander niet uit. Of je nu kiest voor een model met analoge druk- en draaiknoppen of een touchscreen, de interfaces zijn altijd intuïtief en eenvoudig te bedienen. De instellingsmogelijkheden zijn zeer uitgebreid en stuk voor stuk nauwkeurig te bepalen.

3. Uitstekende bouwkwaliteit met oog voor design

Heb jij oog voor een mooi design? Dan is een Breville toestel echt iets voor jou. Met zijn authentieke roestvrij stalen behuizing is de Breville niet alleen stevig gebouwd, het is ook een prachtige eyecatcher voor elk keukeninterieur. Breville gebruikt enkel hoogwaardige en duurzame componenten waardoor het toestel enorm lang meegaat. Sommige machines zijn trouwens verkrijgbaar in twee of zelfs drie stijlvolle kleuren.

4. Compact formaat

De Breville toestellen zijn espressomachines van professionele kwaliteit, zonder dat ze de schaarse ruimte op je aanrecht innemen. Met een Breville heb je alle functies van een professionele barista-uitrusting in één handig en compact toestel. Om je een idee te geven: de grootste Breville koffiemachine is hooguit 45 centimeter breed. Valt best mee, toch?

5. Al jouw favoriete koffiedranken binnen handbereik

Alle Breville espressomachines bieden de mogelijkheid om melk op te schuimen. Naast de klassiekers kan je dus ook cappuccino’s, latte’s en andere koffiedranken met melk maken. Dankzij de heetwaterfunctie zijn zelfs americano’s kinderspel en kan je ook thee- en minuutsoepjes klaarmaken.

6. Duurzamer en ecologischer dan goedkopere koffiemachines

In vergelijking tot een Nespresso apparaat vraagt een Breville toestel om een zekere investering. Met de aanschaf van cups erbij zal de Nespresso formule op korte termijn altijd goedkoper uitkomen, maar toch blijft een Breville toestel op lange termijn een slimmere koop. Waarom?

Ten eerste is een Breville enkel samengesteld uit duurzame materialen en hoogwaardige componenten. Dat zorgt ervoor dat je gegarandeerd jarenlang van een Breville toestel kan genieten. Ten tweede zijn wegwerpverpakkingen zoals cups en pads op langere termijn een dure zaak én zeer belastend voor het milieu. Laat ons met verse koffiebonen in grote verpakkingen samen bouwen aan een duurzamere koffiewereld!

O ja, last but certainly not least: de intense smaak van een koffie van versgemalen bonen valt niet te overtreffen. De third wave duwt je in de richting van échte, hemelse, authentieke koffie!

Een kleine maar superboeiende leercurve

Als dit je eerste echte pistonmachine is, kan het goed zijn dat je zelfgemaakte koffie niet meteen om over naar huis te schrijven is. Laat dit je vooral niet afschrikken! Een bean to cup apparaat vraagt nu eenmaal een zekere leertijd, maar dat maakt het net zo boeiend. Al doende leer je hoe je de juiste instellingen bij de juiste koffie vindt. Eens je de juiste instellingen hebt gevonden zet je steeds de beste koffie.

Het gamma van Breville: voor elk wat wils

Het productgamma van Breville bestaat uit verschillende modellen die elk een ander type koffieliefhebber op het lijf geschreven zijn. Is dit je eerste kennismaking met de bean to cup wereld? Dan is de Barista Express of de Barista Pro mogelijk iets voor jou. Wil je de beste cappuccino’s van de buurt serveren? Bekijk dan zeker eens de Barista Touch, want die schuimt volledig automatisch én perfect melk op. Voor koffie op het werk of wanneer je thuis met veel verschillende koffiedrinkers zit is er de uitermate krachtige en gebruiksvriendelijke Oracle Touch. Voor elk wat wils dus!

Bean to cup machines

Met de bean to cup toestellen van Breville beleef je het volledige proces van bonen malen tot koffiezetten in één handig en multifunctioneel apparaat. Aparte koffiemolens zijn niet meer nodig: je maalt de juiste hoeveelheid verse koffiebonen gewoon rechtstreeks in de portafilter en vervolgens kan er een optimale espresso-extractie plaatsvinden.

Breville combineert het barista gevoel van een halfautomatische koffiemachine met de handigheid en het gebruiksgemak van een volautomaat. Concreet wil dat zeggen dat jij de machine instelt, van maalgraad tot extractieduur, en de piston verplaatst. Eens je toestel is ingesteld moet je enkel nog je piston verplaatsen waarna het toestel een heerlijk kopje koffie zet dat helemaal aan jouw wensen voldoet. Best of both worlds!

Breville Barista Express

De Breville Barista Express is een geweldig instapmodel van de Barista-productlijn. Eens je de juiste instellingen hebt gevonden zet je telkens weer dat heerlijke, perfecte en aromatische kopje koffie van professionele kwaliteit. Het compacte design van deze koffiemachine zorgt ervoor dat ze uitermate geschikt is voor thuisgebruik en doordat je de keuze hebt tussen automatisch en manueel koffiezetten hoef je niet altijd je baristakunsten in de strijd te gooien.

Sage Barista Express

Breville Barista Pro

De Breville Barista Pro is het geknipte model voor wie een stap verder wil gaan in het finetunen van koffiecreaties en dit tegelijkertijd op een eenvoudige manier wil doen. Deze koffiemachine staat garant voor nóg meer controle, precisie en snelheid en is dankzij het lcd-scherm gemakkelijk in te stellen. Met het ThermoJet™-verwarmingssysteem is je machine na 3 seconden opgewarmd en kan je tot op de graad nauwkeurig te werk gaan.

Sage Barista Pro

Breville Barista Touch

Met de Breville Barista Touch zet je nog gemakkelijker koffie van absolute topkwaliteit. Via het touchscreen selecteer je de gewenste drank, die vervolgens, op een paar kleine handelingen na, automatisch wordt gezet. Zelfs melk textureren gaat bij deze compacte krachtpatser helemaal vanzelf. Indien je toch liever met je eigen voorkeuren en instellingen aan de slag gaat, dan kan je tot 8 zelf samengestelde koffiedranken opslaan. In deze machine zit net zoals in de Breville Barista Pro een ThermoJet™ waardoor het toestel binnen de 3 seconden is opgewarmd. Met andere woorden: dit model is uitermate snel en efficiënt!

Sage Barista Touch

Breville Oracle & Breville Oracle Touch

De Breville Oracle is de ultieme hybride onder de espressomachines. Van bonen malen en koffie aandrukken tot koffiezetten en melk textureren: alles gaat automatisch. Het enige dat je nog zelf moet doen is de portafilter van plaats veranderen en je melkkan onder het stoompijpje zetten. Door de vele aanpasbare instellingen behoud je zelf de controle en is elk kopje weer een voltreffer.

Sage Oracle Bean to Cup espresso machine

De Breville Oracle Touch koppelt de verregaande automatisatie van de Oracle aan een intuïtief touchscreen. Dit touchscreen zorgt ervoor dat je meteen de lekkerste koffiedranken kan zetten en je uiteraard eigen creaties kan opslaan. Dankzij de OPV-klep (Over Pressure Valve) houdt je machine de drukvoering op peil, voor een perfect gelijkmatige extractie en dankzij de dubbele boiler kan je tijdens deze extractie je melk opschuimen.

Sage Oracle Touch

Apparaten zonder koffiemolen

Breville Duo Temp Pro
De Breville Duo Temp Pro is een compacte koffiemachine met een sterke focus op handmatig koffiezetten. Deze pistonmachine is eenvoudig te bedienen met één enkele draaiknop.

Sage Duo temp pro espresso machine

Breville Bambino Plus
De Breville Bambino Plus is een vernieuwde versie van de Duo Temp Pro en meteen ook het kleinste koffieapparaat in het Breville-gamma. Deze machine focust op automatisatie waardoor het een aantrekkelijk instapmodel is voor beginners.

Sage Bambino plus espresso machine

Breville Dual Boiler
Wil je graag meer power en volledige controle? De Breville Dual Boiler vraagt wat meer kennis en geduld, maar is zeker ook een interessante espressomachine. Ze blinkt uit in kracht, precisie en snelheid en schuimt dankzij de dubbele boiler je melk op terwijl je koffie zet.

Sage Dual Boiler

Koffiemolens

Breville Dose Control Pro
De Dose Control Pro van Breville is een budgetvriendelijke koffiemolen van professionele kwaliteit die je tot op de seconde nauwkeurig kan instellen.

Sage Dose Control Pro koffiemolen

Breville Smart Grinder Pro
De Breville Smart Grinder Pro combineert de kracht en precisie van de Dose Control Pro met een groter bonenreservoir en een mooie bedieningsinterface die voorzien werd van een handig LCD-scherm.

Sage Smart Grinder Pro

Onderhouden en reinigen: tips en tricks

Om je Breville apparaat in topvorm te houden, hebben we hieronder enkele handige tips en tricks samengebundeld. Door de machine regelmatig schoon te maken zorg je niet alleen voor een optimale werking, maar behoudt de koffie ook zijn heerlijke smaak. Zo kan je nog vele jaren genieten van je favoriete koffiemachine.

Lekbak
Het lekbakje onderaan verzamelt naast gemorst water van de heetwateruitloop, ook alle condens van de interne verwarmingsprocessen. Het volstaat om het bakje aan de voorziene handgreep naar je toe te trekken en het water gewoon in de gootsteen weg te gieten. Het lekbakje (onder het metalen rooster) bestaat uit drie onderdelen die je eenvoudig uit elkaar haalt en schoonveegt.

Tip: wanneer je een microvezeldoek op het metalen rooster legt komt er geen koffie of maalrest in het lekbakje terecht.

Portafilter
De portafilter maak je best elke keer na gebruik even schoon door er wat water doorheen te laten lopen. Bij voorkeur geef je de portafilter om de drie weken een grondige schoonmaakbeurt, want er kan nogal wat koffieresidu in blijven hangen. Voor een optimale reiniging kan je de piston het best even uiteenvijzen en de aparte delen een grondige schoonmaakbeurt geven.

Stoompijpje
Na enkele latte’s kunnen er melkresten in het stoompijpje achterblijven. Daarom maak je het stoompijpje het best na elk gebruik even schoon. Veeg de buitenkant met een vochtige doek af en laat het nadien 5 seconden stomen in een opgevouwen microvezeldoek. Wees wel voorzichtig want stoom is erg heet!

Indien je opgedroogde melkresten hebt aan de buitenkant van het stoompijpje, richt je het naar de cirkelvormige uitsparing in het metalen rooster en laat je het pijpje nu 30 seconden stomen. Op deze manier week je de aangekoekte resten los en kan je ze gemakkelijk afvegen met een vochtige doek.

Uitklopbakje
Het uitklopbakje of deBreville Knock Box Mini maak je het best om de 3 dagen even schoon. Zo voorkom je schimmel op het koffiegruis. Gooi het gruis niet zomaar weg: dankzij de hoge zuurtegraad is het perfect voedzame bemesting voor bloemen en planten. Daarnaast kan je het gruis nog op tal van andere manieren recyclen, bekijk hierover zeker onze blog ‘Creatief met koffiedik!‘ eens. Na het ledigen van het bakje kan je de overige koffieresten losweken, zodat je het makkelijk kan schoonvegen of stop je het gewoon even in de vaatwasser!

Sage Knock Box Mini

Koffiemolen
Wanneer het bonenreservoir leeg is kan je dit best even schoonmaken voordat je het weer opvult. Verwijder het reservoir en veeg de binnenkant uit met een zachte borstel. Nadat je de nieuwe koffiebonen toevoegt, laat je de koffiemolen best eerst een kleine hoeveelheid bonen malen. Op deze manier blijven er in de maalelementen geen oude resten achter en ben je er zeker van dat er geen twee verschillende koffiesoorten in je portafilter komen te zitten.

Reinigingsproducten
Breville heeft een aantal op maat gemaakte reinigingsproducten die onmisbaar zijn voor een optimaal onderhoud. Zo gaat je espressomachine gegarandeerd veel langer mee. Je vindt deze reinigingsproducten in onze webshop.

Breville Espresso Cleaner – reinigingstabletten
De Breville Espresso reinigingstabletten gebruik je bij het flush-programma, dit is het reinigingsproces (je vindt bij elke review een rubriek waarin we dat uitleggen). Dit programma zal, in combinatie met een reinigingstablet, koffieresten en ophopingen van oliën uit je koffiemachine verwijderen.

Sage reinigingstabletten

Breville Steam Wand Cleaner – melkreiniger
De Breville Steam Wand Cleaner (melkreiniger) zorgt voor een grondige desinfectering van het stoompijpje en voorkomt verstopping. Je doet gewoon de inhoud van een zakje in je melkkan, voegt 250 ml heet water toe en laat het stoompijpje gedurende een uur in de oplossing weken. Je kan ook altijd het topje van je melkpijpje even losdraaien en dit mee laten weken in de oplossing. Nadat het topje terug op je stoompijpje zit activeer je de stoom gedurende 10 seconden in een microvezeldoek. Zo ben je zeker dat er geen resten van de oplossing achterblijven.

Sage melkreiniger

Breville Descaler – ontkalkingsmiddel
Om de optimale waterkwaliteit en dus de heerlijke smaak van je koffie te garanderen, is het belangrijk om je machine om de 2 à 3 maanden te ontkalken. Dat is essentieel voor de levensduur van het apparaat en voorkomt onnodig energieverbruik.

Om het ontkalkingsmiddel te gebruiken, verwijder je de waterfilter uit het waterreservoir, waarna je de inhoud van één zakje in een liter vers water oplost. Vervolgens raadpleeg je het best de instructies van je toestel om het ontkalkingsproces te voltooien. Laat vervolgens je machine eens goed doorlopen met water voor je weer koffie zet.

Sage ontkalkingsmiddel

Breville Claroswiss waterfilter

De Breville Claroswiss waterfilter filtert kalkdeeltjes en andere stoffen uit je water en garandeert zo de goede kwaliteit ervan. Daarnaast vermindert het ook de waterhardheid. Deze waterfilter is dus van cruciaal belang, want beter water betekent automatisch ook betere koffie. Aan de bovenkant van de waterfilter kan je aanduiden welke maand je die hebt aangebracht. Zo weet je precies wanneer je hem opnieuw moet vervangen. Plaats bij voorkeur om de 3 maanden een nieuwe filter.

Sage waterfilter

Conclusie

Ben je klaar om thuis of op kantoor van third wave coffee te genieten? Met een Breville koffiemachine heb je niet alleen een mooi apparaat met een lange levensduur, maar heb je natuurlijk ook hemels lekkere koffie! Er zijn heel wat goedkopere toestellen op de markt die lekkere koffie beloven, maar op het vlak van smaakervaring en oog voor detail legt Breville de lat gewoon een flink stuk hoger en dat verschil proef je echt!

Een Breville espressomachine is geen kleine investering en zo’n aankoop doe je niet in 1-2-3. Daarom raden we je aan om onze reviews goed door te nemen. Om makkelijk de verschillende modellen met elkaar te vergelijken, hebben we bij elke review een aparte rubriek geschreven waarin we de onderlinge verschillen bespreken. Zo vind je ongetwijfeld het Breville model dat helemaal bij jou past.

Heb je nog een vraag over Breville koffiemachines? Laat het ons weten. Stel ze hieronder of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .