Na het tampen plaats je de filterdrager in je espresso machine en druk je op de knop met 2 kopjes (als je de dubbele filter hebt gebruikt). Vervolgens start de voorinfusie, dit is voor het wellen van de koffie, voor het activeren van de aroma's. De druk wordt nu verder opgebouwd.
Let nu goed op: we krijgen nu een indicatie of de maalgraad goed is
De rode pijl van de drukmeter stijgt.
Wat geeft de rode pijl aan? Er zijn 3 mogelijkheden:
Mogelijkheid 1: tussen de 2 ss'en van espresso
Als de rode pijl stopt tussen de 2 ss'en van espresso dan is de druk goed. Het water zal rustig stroperig, opbouwend naar lichter doorheen de koffie lopen. Dan zal de maalgraad goed of bijna goed zijn. Ga nu naar stap 6: proeven en personaliseren
Mogelijkheid 2: onder de 2 ss'en van espresso
Als de rode pijl tijdens het zetten onder de 2 ss'en van espresso blijft dan is de druk te laag. Je zal ook zien dat het water te snel doorheen de koffie loopt. De maalgraad is te grof. Je moet de maalgraad aanpassen: fijner instellen.
Ga naar stap 2b
Mogelijkheid 3: boven de 2 ss'en van espresso
Als de rode pijl tijdens het zetten boven de 2 ss'en van espresso blijft dan is de druk te hoog. Je zal ook zien dat het water te traag doorheen de koffie loopt. De maalgraad is te fijn. Je moet de maalgraad aanpassen: grover instellen.
Ga naar stap 2b
Mogelijke extra checks:
- De totale extractie tijd is ongeveer tussen de 25 en 30 seconden. Je zou dit nog kunnen meten.
- Je verdubbelt het aantal gram gemalen koffie naar de hoeveelheid ml espresso in je kopje. Dus bij 18 gram gemalen koffie is ongeveer het doel 36ml espresso
Tip en advies
Ons advies is om eerst met de standaard waarden / fabrieksinstellingen te werken. We bedoelen hiermee de standaard combinatie extractietijd / hoeveelheid water die ingesteld staat achter de knoppen met 1 of 2 kopjes. Je kan deze instelling aanpassen. Als je dit in het verleden hebt gedaan dan adviseren we om dit opnieuw naar de fabrieksinstelling te zetten. Kijk hiervoor in de handleiding van je Sage.