Sage Barista Touch

INSTELLEN VAN JE
SAGE BARISTA TOUCH

BEAN TO CUP ESPRESSO MACHINE

DE SNELSTE WEG NAAR ONTZETTEND LEKKERE KOFFIE ZETTEN MET JE SAGE

Sage Barista Touch

INSTELLEN VAN JE
SAGE BARISTA TOUCH

BEAN TO CUP ESPRESSO MACHINE

DE SNELSTE WEG NAAR ONTZETTEND LEKKERE KOFFIE ZETTEN MET JE SAGE

Sage Barista Touch bean to cup espresso machine

Je hebt net een Sage Barista Touch gekocht met heerlijk verse koffiebonen, het lukt je alleen niet goed om heerlijke koffie te zetten? De eerste keer kan dit inderdaad moeilijk zijn en heel wat tijd in beslag nemen. Je zal iets meer kennis nodig hebben dan bij het instellen van een volautomaat, maar wij helpen je graag je barista skills te upgraden! We maken het je zo makkelijk mogelijk.

De ideale instellingen van je Sage Barista Touch per Mister Barish blend

Ons doel bij Mister Barish is natuurlijk dat je de allerbeste koffie drinkt. Daarom kan je hieronder de instellingen per blend en stap per stap terugvinden om de beste espresso te zetten met je Sage Barista Touch. Uiteraard kunnen smaken verschillen. Zit het voor jou dus nog niet helemaal goed? Lees dan zeker verder om te weten te komen wat je nog allemaal kan doen om toch tot die perfecte espresso te komen.


LET OP! De instellingen hieronder zijn geen exacte wetenschap.
Wat we geven is een richtpunt, een richtlijn. Elke machine is anders, dit komt o.a. omdat je de maalgraad op 2 punten kan wijzigen. Aan de linkerkant en  onder het koffiebonenreservoir bij de de "burr". De burr pas je enkel aan als je er links met de knop niet uitkomt.

Mister Barish koffiebonen RAW

RAW

18 gram koffie

36ml geëxtraheerd

Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden

Mister Barish koffiebonen PURE

PURE

18 gram koffie

36ml geëxtraheerd

Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden

Mister Barish koffiebonen EASY

EASY

11 gram koffie

20 tot 21ml geëxtraheerd

Met een doorlooptijd van 30 seconden

Mister Barish koffiebonen WILD

WILD

17,7 gram koffie

36ml geëxtraheerd

Met een doorlooptijd van 28 seconden

Extra tips:
1. Zorg ervoor dat het koffiebonenreservoir altijd meer dan half gevuld is. Want anders is er minder druk op de maalschijven en wijzigt de maalgraad.

2. De bonen kunnen best op kamertemperatuur zijn. Koudere of warmere bonen geven een andere maalgraad.

3. Zorg ervoor dat de zetgroep warm is. Deze is bij het opstarten nog koud maar door een espresso te zetten zonder koffie, wordt deze snel warm


Begin sowieso met de dubbele filterdrager. Dit is veel makkelijker. De enkele is eventueel voor later, bij de enkele krijgt de koffie onderaan de filter veel meer extractie dan aan de zijkanten. Bij de dubbele filterdrager is dat veel gelijkmatiger.

Sage Barista Touch instellen

Hoe de lekkerste espresso zetten met je Sage Barista Touch?

Koffiebonen reservoir

Vul je koffiebonen reservoir met de bonen waar je mee wilt beginnen. Maak en maal het reservoir helemaal leeg indien je van bonen wilt wisselen.

2

Start maalgraad instelling per Mister Barish blend

Wij hebben voor jou de beste maalgraad bepaald per koffie blend. Let op verzet je maalgraad ENKEL wanneer je aan het malen bent!


RAW: maalgraad 4
PURE: maalgraad 5
EASY: maalgraad 6  
WILD: maalgraad 11


Belangrijk is dus dat je  de maalgraad aanpast door TIJDENS HET MALEN de maalgraad te verzetten naar de juiste stand. Deze eerste maling gooi je weg. Met een verschillende grootte van koffiegruis zal je geen lekker kopje zetten.


TIP: bij een lichte roast zoals bij onze EASY kan het gebruik van de single filter soms gemakkelijker zijn.

3

Eerste maling per Mister Barish blend

Wanneer je een nauwkeurige weegschaal hebt, weeg je eerst even je portafilter of filterdrager voordat je gaat malen. Maal hierna je aantal gram koffie in de filterdrager. De instelling voor het aantal gram werkt  met een timer. Heb je geen weegschaal? gebruik dan de Sage™-doseringstool.


RAW: 18 gram koffie, of de razor tool als referentie
PURE: 18 gram koffie, of de razor tool als referentie
EASY: 11 gram koffie, of de razor tool als referentie
WILD: 17,7 gram koffie, of de razor tool als referentie


Blijf consequent met deze variabele gewicht. Heb je een weegschaal? Weeg dan  je filterdrager nadat je er koffie in hebt  gemalen om de exacte hoeveelheid te weten te komen en eventueel wat koffie bij te malen of wat weg te doen. De maaltijd hangt af van shot tot shot.  

4

Tampen

Nadat je de juiste hoeveelheid koffie hebt gemalen in je filterdrager is het tijd om goed en met gelijkmatige druk je koffie aan te tampen. Dit is erg belangrijk en doe je het best door de tamper als een zaklamp voor je uit te houden met een gestrekte arm en dan je elleboog in een hoek van 90º te draaien. Zorg dat je je portafilter zo recht mogelijk vasthebt en tamp gelijkmatig aan tot wanneer je een tegendruk voelt. 

5

Extractietijd

Na het tampen plaats je de filterdrager in je espresso machine en druk je op de knop met 2 kopjes. Heb je gekozen voor de EASY blend en gebruik je de single filter? Druk dan op het enkele kopje. 


RAW: extractietijd 27/28 sec, dan kom je aan ± 36 ml
PURE: extractietijd 27/28 sec, dan kom je aan ± 36 ml
EASY: extractietijd 30 sec, dan kom je aan ± 20 tot 21ml
WILD: extractietijd 28 sec, dan kom je aan ± 36 ml


6

Proeven en personaliseren

Personaliseren

Heb je onze richtlijnen gevolgd om tot de beste espresso te komen, maar vind je dat de smaak nog niet helemaal goed zit? Hieronder leggen we je uit wat je kan aanpassen om je espresso nog meer te personaliseren wanneer deze bijvoorbeeld te bitter, te zuur of te sterk smaakt.

Waar zijn we naar op zoek?

Wat willen we zien, wat willen we proeven?

 • Was het een mooie constante straal? Doet de machine er tussen de 25 en 30 seconden over om een espresso te zetten?
  Is de smaak in balans? Perfect! Niets meer doen.
 1. Zijn het druppeltjes of komt er helemaal niets uit? Dan staat de maalgraad iets te fijn. Zet de maalgraad 1 tandje grover en probeer het opnieuw. Maar let wel: de smaak geeft uiteindelijk de doorslag, dus twijfel je tussen twee standen, laat de smaak beslissen.

 2. Is de straal een heel lange tijd zeer licht van kleur dan is de maalgraad meestal te grof.

 3. Te bitter: de koffie is uit balans en bitter overheerst. Omdat de doorlooptijd te lang is geweest, zijn er te veel stoffen door het water opgenomen. Dit wil zeggen overextractie. Zet de maalgraad één tandje grover.

 4. Te zuur: de koffie is uit balans en zuur overheerst omdat veel te weinig smaakcomponenten door het water zijn onttrokken uit de koffie. De doorlooptijd is te kort geweest. Dit wil zeggen onderextractie. Zet de maalgraad één tandje fijner.
 • Behalve de doorlooptijd herken je een geslaagde espresso ook aan een mooi goudbruin crema en een gebalanceerde smaak: zacht mondgevoel, zoete tonen van caramel en noten, niet te bitter, niet te zuur.

Wat doen bij een rood X ?
Pas de maalgraad aan. Doe het tandje voor tandje. Noteer wat je doet. Vergeet niet de eerste maling na het wijzigen van de maalgraad weg te gooien. Dit is namelijk een mix van 2 maalgraden. Je zal er geen goede koffie mee kunnen zetten.

Het watervolume en koffiesterkte aanpassen

Als barista met een bean to cup espresso machine heb je de mogelijkheid om aan veel knoppen te draaien. Naast de maalgraad kan je ook het watervolume en de koffiesterkte aanpassen. Meer of minder koffie, meer of minder water. Dat doe je bijvoorbeeld als de espresso naar jouw smaak te sterk is (dus te geconcentreerd). Pas de maalgraad dan niet verder aan, maar laat de machine meer water toevoegen of gebruik iets minder koffie!  Of probeer een cappuccino! Doe dit ook stap voor stap, pas nooit meer dan 1 variabele tegelijkertijd aan. Noteer elke stap.

Belangrijk om te onthouden

  Doorlooptijden en doseringen zijn een richtlijn en niets meer dan dat. 

  Het belangrijkste is:

  • Als de smaak goed is, is het goed! Don't overdo it.
  • Iedereen heeft een eigen voorkeur wat betreft smaak, doorlooptijd en dosering.
   Laat je vooral niet te veel wijs maken door wat je online allemaal leest en volg je smaak!

Waar moet je op letten bij het instellen van je Sage barista Touch?

Er zijn 4 belangrijke zaken waar je op moet letten bij het zetten van koffie met je Sage Barista Touch:
1. Het gebruik van verse koffiebonen
2. De maalgraad van je koffiebonen
3. Het juist aandrukken van je koffie
4. De juiste doorloop- of extractietijd 

Koffiebonen Mister Barish RAW, PURE en EASY

1. Verse koffiebonen

Als je de Barista Touch thuis hebt staan ken je ongetwijfeld het belang van verse koffiebonen. In elke koffieboon zitten na branding aroma’s, gassen en essentiële oliën. Deze stoffen blijven na branding slechts een beperkte periode in de boon aanwezig. Ze zijn optimaal vanaf 3 dagen na branding tot ongeveer 6 weken na branding.

De vers gemalen bonen zorgen samen met het hete water voor een rijke smaak en mooie crema op de koffie. Daarom dat koffiebonen als een versproduct moeten worden gezien met beperkte houdbaarheid. Koop dus nooit voorgemalen koffie want zodra een boon gemalen wordt blijft de gemalen koffie ongeveer 15 minuten “vers”. Daarna zijn veel van de aroma's en essentiële oliën verdwenen en is de koffie dus niet meer vers. Ruik eens meteen na het malen en 15 minuten later. Je zal verbaasd zijn. Voorgemalen koffie is dus, ondanks de beste bedoelingen van de verkoper,  per definitie altijd oud. Zelfs als deze “versgemalen” is in een winkel.

Wil je de beste koffie? Dan is het dus belangrijk dat je verse koffiebonen gebruikt. Wanneer je koffie koopt doe je dit dus best bij een echte koffiebrander en let je er op dat er een branddatum op de zak staat en er bovenaan een ventiel in zit. De branddatum laat je zien hoe vers de bonen zijn, het ventiel zorgt ervoor dat je bonen kunnen blijven ontgassen terwijl er geen lucht naar binnen kan. Bekijk zeker ook onze blog met 12 tips om je koffiebonen het best te bewaren.

2. De maalgraad

Koffiemolen maalgraad te grof

Te grof

Je koffie loopt te snel door. De koffie is dan niet goed geëxtraheerd, ook herkenbaar aan de lichte kleur van de vloeistof bij de uitloop. Een andere indicatie is dat het koekje te droog is. De koffie zal zuur smaken.
Ideale maalgraad

Ideaal

Bij een optimale koffiemaling loopt de espresso in een stroom door. De crèmelaag heeft een hazelnootbruine kleur in een tijgerpatroon. De extractie of doorlooptijd is tussen de 25 en 30 seconden.
Maalgraad te fijn

Te fijn

Je espresso loopt te langzaam door. Het water heeft moeite om door de stevige puck heen te komen. Het koekje is erg nat of heeft zelfs een laagje water. De espresso smaakt te bitter.
Koffie tampen

3. Tampen / aandrukken

Het gelijkmatig aandrukken of tampen van je koffie in de portafilter voordat je er koffie mee zet is heel erg belangrijk. Op deze manier verwijder je luchtzakken en creëer je een compacte en gelijkmatige laag koffie. Deze gelijkmatig aangestampte laag koffie moet de druk van het water wweerstaan (zo'n 9 bar) voor een gelijkmatige uitloop. Het zorgt ook voor de juiste doorlooptijd en extractie.
Portafilter met koffie

4. De doorlooptijd

De maalgraad van de koffie zorgt voor de juiste doorlooptijd. Loopt de koffie te snel door, dan is deze te grof gemalen. Loopt hij te langzaam, dan is de maalgraad te fijn. 


Belangrijk is om bij het afstellen van de maler elke keer dezelfde hoeveelheid bonen te gebruiken of de hoeveelheid koffie te wijzigen. Dit om maar met 1 variabele tegelijkertijd te werken. 


We raden je aan om een weegschaal te gebruiken en elke stap te noteren in een notitieboekje.

3 Mister Barish koffie blends speciaal gebrand voor je Sage Barista Touch

Onze bonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor bean to cup devices. Ze zijn minder vettig dan supermarkt bonen wat ervoor zorgt dat er minder koffieresidu achterblijft in je machine. Hierdoor kan deze grondiger gereinigd worden en zal deze langer meegaan.

We branden de bonen wekelijks en zorgen ervoor dat het eigen smaak- en aromakarakter van de boon optimaal geactiveerd worden. Belangrijk om te weten is ook dat ze niet alleen heerlijk zijn, ze zijn ook eerlijk. Ze worden verantwoord aangekocht bij plantages die voorzien zijn van het Rainforest Alliance keurmerk. Dit betekent dat het milieuvriendelijke producten zijn die voortkomen uit eerlijke handel. Zo kunnen we lekkere koffie drinken op een duurzame manier.

Koffiebonen Mister Barish RAW

RAW

Voor een blend met body die bij de eerste aanraking zorgt voor een frisheid met een zuurtje van citrus, die notig is met een nuance van melkchocolade in de afdronk en ook nog eens een romig karakter heeft, zit je goed met onze RAW premium koffiebonen. Het zijn 80% Arabica en 20% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië, Colombia en Guatemala.
Koffiebonen Mister Barish PURE

PURE

Voor een krachtige blend die tinten van pure chocolade en tonen van donker fruit bevat, die een volle body en pittige afdronk heeft en die ook nog eens plezierig afglijdt, moet je bij onze PURE premium koffiebonen zijn. Het zijn 85% Arabica en 15% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië en Colombia.
Koffiebonen Mister Barish EASY

EASY

Voor een mooie frisse blend die boterachtig, bloemig, subtiel, rustig en uitgebalanceerd is, zijn onze EASY premium koffiebonen ideaal. Het zijn 100% Arabica bonen afkomstig uit Java, Honduras, brazilië, Colombia en Ethiopië.
Mister Barish koffiebonen WILD

WILD

Voor een krachtige blend met veel body, met als resultaat een bloemig fris en fruitig kopje koffie dat granig en malt geurt moet je bij onze WILD premium koffiebonen zijn. Het zijn 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Uganda, Congo, Djimmah en Brazilië.

Wil je meer weten over maalgraad?

Mister Barish knows
Mister Barish knows
Meer dan 127 kennis artikelen over koffie