Koffie in Guatemala

Guatemala ligt in Midden-Amerika tussen de landen Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala is een echt koffieland en neemt op de ranglijst van de meeste koffieproducerende landen een 9 plek in. Totaal produceert het land jaarlijkse zo’n 248.000 ton koffie.

In de geschiedenisboeken komt Guatemala al voor tijdens de 4e eeuw toen de Mayabeschaving er nog heerste. In de 16e eeuw ging een groot deel van deze Mayabeschaving verloren doordat de Spanjaarden het land veroverden. Vanaf 1840 is Guatemala een zelfstandig en onafhankelijk land, waarbij de koffie-export een groter aanjager van de economie is.

Een ideaal koffieklimaat

Guatemala kent een heel divers landschap en klimaat, wat het land geschikt maakt voor het verbouwen van koffiebonen. Het zuiden van het land grenst aan de Pacifische Oceaan waar stranden zijn te vinden. Het zuidelijke gedeelte van het land is dan ook relatief vlak. Ga je meer naar het midden en het noorden van het land, dan kom je hooglanden en hoge bergen tegen. In deze streken vind je veel nog actieve vulkanen. Deze vulkanen zorgen ervoor dat de grond er omheen vruchtbaar is en de koffieplanten er goed kunnen groeien. In het vlakke zuiden van het land wordt dan weer veel suikerriet en fruit geteeld.

Ook het klimaat kan heel divers zijn. Het zuiden wordt overheerst door een relatief koel en droog klimaat, terwijl het in het bergachtige noorden vooral vochtig en warm is. Een ideaal klimaat voor de koffieplant. Wel is in het noorden het plaatselijke klimaat afhankelijk van de hoogtes. Ondanks dat het gebied warm is, kunnen de temperaturen hoog in de bergen laag blijven en kan er in de wintermaanden ook nachtvorst ontstaan. Guatemala heeft het voordeel dat het aan de westelijke kant van Zuid-Amerika ligt en daardoor zelden getroffen wordt door Caraïbische orkanen die regelmatig het gebied teisteren.

De koffieregio’s van Guatemala

Guatemala is op te delen in acht koffieregio’s. Deze koffieregio’s zijn ontstaan op basis van het klimaat in het gebied, de geografie en de smaak eigenschappen van de betreffende koffie die uit die regio komt. Het betreft de volgende regio’s:

Acatenango Valley
Deze regio ontleent zijn naam aan de Acatenango vulkaan. Toch is de Fuego vulkaan, de zogenaamde vuurvulkaan de meest actieve vulkaan in deze regio. Door de warmte die de vulkaan voortbrengt en de warme wind vanuit de Pacifische Oceaan blijft dit hoog gelegen gebied vorstvrij. Door de regelmatige uitbarstingen van de Fuego wordt de grond constant van mineralen voorzien en is het een ideale plek om koffieplanten te telen. Opvallend is dat op een hoogte van 2.000 meter grote bomen groeien die zorgen voor schaduw boven de koffieplanten. De koffie uit Acatenango Valley heeft een zoete aroma en de smaak van kenmerkt zich door een variatie van een kruidige, pittige smaak met een vleugje chocolade.

Antigua Coffee
In de buurt van de regio Acatenango Valley ligt een ander koffieregio: Antigua Coffee. Ook dit gebied wordt beheerst door vulkanen, namelijk de Acatenango vulkaan, de Fuego vulkaan en de Agua vulkaan. Ook hier is de Fuego vulkaan van grote invloed die zorgt voor een minerale grond. Tevens houdt de vulkanische grond veel vocht vast wat zeer gunstig is voor de koffieplanten. De regio ligt op 1.500 meter boven de zeespiegel en ook op deze hoogte groeien veel bomen die een schaduw voor de koffieplanten zorgen. De aroma van de koffie uit deze regio is rijk, bloemig en citrusachtig. In de koffie vind je smaken terug van chocolade, karamel en sinaasappel.

Traditional Atitlán
Deze koffieregio wordt gekenmerkt door het Atitlán meer. Rondom liggen hoge bergen met vulkanen waardoor de grond zeer organische is en rijk aan mineralen. Veel hellingen van de vulkanen zijn gegroeid met koffieplantages van de vooral kleine koffieboeren. De koffie uit deze regio heeft een citrusachtige zuurgraad, een volle body en in de smaak komt vooral sinaasappel en chocolade terug.

Coban
De regio Coban ligt midden in het regenwoud. Het is er altijd koel en regenachtig en het gebied wordt gekenmerkt door de Chipichipi, een mist die hier voortdurend hangt. Kenmerken van de Coban koffie zijn een aroma van donkere chocolade en fruitachtige smaken.

Fraijanes Plateau
Zoals de naam al bevestigd, ligt een groot gedeelte van deze regio op een bergplateau. Ook hier wordt de grond regelmatig voorzien van voldoende mineralen door vulkaanuitbarstingen. Het klimaat kan hier flink variëren, van veel regen, wind en vorst in de wintermaanden. Toch zal hier regelmatig de zon ook schijnen, zodat de koffiebonen goed gedroogd kunnen worden. De koffie heeft een volle body, een aroma die aan amandelen doet denken met een aromatische smaak.

Highland Huehue
In deze regio wordt koffie op 2.000 geteeld. Dit is mogelijk omdat de warme winden uit Mexico die over het gebied waaien, die het gebied vorstvrij houden. Het is één van de weinige koffieregio’s waar vulkanen geen invloed hebben. De koffie uit Highland Huehue heeft een volle body, een intense zuurtegraad en de koffiesmaak is fruitig met wijnachtige tonen.

New Oriente
De regio New Oriente is een bewolkt en regenachtig gebied en ligt ook te midden van vulkanen. In het verleden was New Oriente een zeer arm en geïsoleerd gebied, maar de veelal kleine koffieboeren hebben het gebied ontwikkeld tot een gebied dat volop in ontwikkeling is. De koffie uit dit gebied heeft een volle body en je vindt er veel chocoladesmaken in terug.

San Marcos
San Marcos is van alle koffieregio’s de het warmste gebied, maar ook één van de natste. Jaarlijks valt er wel zo’n 5.000 millimeter regen per jaar. Omdat het wegens de vele regen niet altijd mogelijk is om de koffiebonen in de zon te laten drogen, worden veel koffiebonen hier mechanisch gedroogd. De aroma van bloesems vind je ook terug in de smaak van de koffie dat uit dit gebied komt.
Reactie plaatsen