Koffiesmaak van volautomatische koffiemachine personaliseren

Koffiesmaak van volautomatische koffiemachine personaliseren

Elke koffieliefhebber heeft een persoonlijke smaakvoorkeur. Een volautomatische koffiemachine is best duur in aankoop. Dan mag je wel verwachten dat je koffie wensen op een eenvoudige manier in te stellen zijn.

In vergelijking met bepaalde filterkoffies of halfautomatische espressomachines kan je bij een volautomatische koffiemachine de smaak minder beïnvloeden. Je bent beperkt tot het aanpassen van de maalgraad, de hoeveelheid koffie, de hoeveelheid water en de watertemperatuur. Maar natuurlijk ook met de koffiebonen. Dit zijn wel de belangrijkste factoren die je in staat moeten stellen om je persoonlijke voorkeur te realiseren. Doe het stap voor stap. Je kan niets fout doen, want je kan altijd terugvallen op de fabrieksinstellingen.

Inhoudsopgave

Hoe je koffiesmaak personaliseren met een volautomatische koffiemachine?
Aanpassen van de maalgraad
De hoeveelheid koffie: sterkte
De hoeveelheid water: volume
De temperatuur van het water
Kwaliteit van het water
De invloed van onderhoud van de koffiemachine
De koffiebonen

Hoe je koffiesmaak personaliseren met een volautomatische koffiemachine?

Bij het zetten van een koffie of espresso met een volautomatische koffiemachine zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de smaak. Om het jezelf niet hopeloos moeilijk te maken, is het aangeraden om maximaal één factor per keer aan te passen. Pas bijvoorbeeld niet tegelijkertijd de maalgraad en de hoeveelheid koffie aan.

Je kan heel uitgebreid en grondig te werk gaan door zoveel mogelijk te documenteren. Want hoe meer je weet over je koffie of espresso, hoe sneller de smaak naar jouw voorkeur zal zijn.

Maak daarom een Excel sheet met volgende kolommen:

  • Naam koffiebonen
  • Maalgraad
  • Hoeveelheid koffie in gram (indien mogelijk)
  • Koffie begint te lopen na x seconden
  • Totale doorlooptijd
  • De hoeveelheid espresso in ml
  • Temperatuur van het water
  • Beschrijf de smaak van de espresso

Voor espresso maak je 2 extra kolommen met een automatische formule:

  • Hoeveel ml espresso in kopje is het doel = aantal gram koffie x 2
  • Het verschil in ml tussen het doel en de hoeveelheid espresso dat effectief in het kopje zit

Ga nu met je volautomatische koffiemachine experimenteren met de maalgraad, de  hoeveelheid water en de temperatuur van het water. Een goed onderhouden koffiemachine is de basis.

Begin bijvoorbeeld met het personaliseren van een espresso. Espresso is tenslotte de basis voor bijvoorbeeld cappuccino. De verhouding voor een espresso is 1 op 2. Dat wil zeggen dat 20 gram gemalen koffie 40 ml espresso in het kopje moet brengen. Begin met aanpassen van de maalgraad en noteer elke stap.

De maalgraad van de volautomatische koffiemachine aanpassen

Hoe grof of hoe fijn de koffie gemalen wordt, heeft invloed op de smaak. Espresso heeft een fijnere maling dan filterkoffie. Bij espresso wordt het hete water door de koffie geperst. Als de maling te grof is, kan de koffie zuur smaken. Als de koffie te bitter smaakt, is de maalgraad meestal te fijn. Een fijnere maling zorgt voor een langere extractie.

De maalgraad van een volautomatische koffiemachine pas je meestal aan in de buurt van het bonenreservoir met behulp van een draaiknop of een sleutel. Maar registreer eerst de huidige stand zodat je altijd de oorspronkelijke maalgraad kan instellen. Bij de duurdere of inbouw volautomatische koffiemachines is de maalgraad meestal in te stellen via het display. De toestellen hebben vaak de mogelijkheid om de instellingen te bewaren zodat je eenvoudig van voorkeur kan wisselen.

De maalschijven zet je verder van elkaar af of juist dichter bij elkaar. Als je ze dichter bij elkaar draait, zullen de koffiebonen fijner gemalen worden. Als je ‘normale’ koffie wil drinken met je volautomaat, zal je de maalschijven verder uit elkaar moet zetten voor een grovere maling.

De hoeveelheid koffie: sterkte

Een schepje meer of minder koffie heeft invloed op de smaak. Bij een volautomatische koffiemachine werkt het ook zo.

Je kan meestal heel eenvoudig de sterkte van je koffie instellen door aan een knop te draaien of de sterkte in te stellen via het menu. Bij de duurdere modellen kan je zelfs het aantal gram bepalen.

Hoe sterker je de koffie hebt ingesteld, hoe meer koffie er gemalen en gebruikt wordt.

De hoeveelheid water: volume

Met de hoeveelheid water kan je ook de sterkte van je koffie bepalen. Meer water wil zeggen minder sterke koffie. Deze instelling wordt het meest gebruikt om de hoeveelheid water aan te passen aan de grootte van je kopjes.

Zelf de goedkoopste volautomaat koffiemachines hebben een functie om je instelling te programmeren en te bewaren. Als je de hoeveelheid water wijzigt, heeft het ook invloed op de hoeveelheid koffie. Als het volume is aangepast naar je kopje, ga dan proeven, en je zal waarschijnlijk ook de hoeveelheid koffie wijzigen.

Heb je een ingebouwde melkopschuimer? Dan moet je opletten of je het melkvolume wel kan aanpassen.

Kwaliteit van het water

Als de volautomatische koffiemachine rechtstreeks is aangesloten op de waterleiding, dan is de waterhardheid van belang. De waterhardheid is afhankelijk van de regio waar je woont. Heeft het water teveel kalk, dan wordt er aangeraden een filter te gebruiken.

Wordt er gebruik gemaakt van een waterreservoir, dan is het noodzaak om altijd vers water in het reservoir te hebben. Alles lees je in de invloed van waterkwaliteit op je koffie.

De temperatuur van het water

Espresso heeft een klein volume en koelt daardoor snel af. Je zou de temperatuur van het water kunnen verhogen om dit op te lossen. Maar niet elke volautomatische koffiemachine heeft deze mogelijkheid. Is het wel een goed idee om de temperatuur te wijzigen?

De temperatuur van het water draagt voor een heel groot deel bij aan de extractie van een espresso. 90 - 92℃ is de ideale temperatuur op het moment van de extractie, het moment waarop het water in aanraking komt met de koffie. Verhoog je de temperatuur, dan zullen er meer koffiedeeltjes opgelost worden. Dit resulteert in meer smaak maar ook in meer bitters.

Daarom is het niet aangeraden om de standaard temperatuur te verhogen. Wil je dat wel doen, ga dan nauwkeurig met een thermometer te werk.

De meest eenvoudige oplossing is het voorverwarmen van je kopjes. Vele volautomatische koffiemachines hebben een warmteplaat maar het kan ook heel eenvoudig door je kopje te spoelen met heet water.

De invloed van het onderhoud van de koffiemachine

[caption id="attachment_201009" align="alignleft" width="300"]Schoonmaken volautomatische koffiemachine Schoonmaken volautomatische koffiemachine[/caption]


Met een goed onderhouden en gereinigde koffiemachine blijft de smaak stabiel. Koffieresten en kalk hebben een negatieve invloed op de smaak. Dus zorg ervoor dat je machine bij dagelijks gebruik ook dagelijks gereinigd wordt. Dit gebeurt bij een volautomaat meestal automatisch. Kalkaanslag kan je voorkomen door de waterhardheid met een filter te beïnvloeden. In heel slimme apparaten kan je de waterhardheid instellen. De machine zal je dan vertellen wanneer je de kalk reiniging moet doen.

De koffiebonen

De kwaliteit van koffiebonen heeft een heel grote invloed op de smaak. Het is te vergelijken met de kwaliteit van de druiven voor wijn. Ook de branding heeft een sterke invloed op de smaak. Over het algemeen zijn koffiebonen voor espresso iets sterker gebrand dan voor filterkoffie.

Let op dat de koffiebonen niet langer dan 3 maanden geleden gebrand zijn. Ze verliezen namelijk hun smaak. De koffiebonen bewaren in het reservoir van je volautomaat is niet aangewezen. Doe daarom altijd een beperkte hoeveelheid koffiebonen in het reservoir als je een lage omloopsnelheid hebt. Lees alles over het bewaren van koffie.


 


Misschien heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het aanpassen van de instelling van een volautomatische koffiemachine. Vraag gerust of klik door op de vele links, friends of coffee heeft meestal het antwoord.

Reactie plaatsen