Mister Barish banner Rainforest Alliance

Rainforest Alliance keurmerk

Een topkeurmerk voor koffie vanwege hoge score op transparantie, duurzaamheid en controle.

Rainforest Alliance is een internationaal keurmerk voor arbeidsomstandigheden, natuurbehoud en milieu voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Met als doel de ecosystemen van mensen en dieren die afhankelijk zijn van het regenwoud te beschermen. 


De Rainforest Alliance is een internationale niet-gouvernementele milieuorganisatie (NGO) gevestigd in New York en Amsterdam, met kantoren over de hele wereld en is actief in meer dan 60 landen. Het werd opgericht in 1987 door Daniel Katz, die lid is van de raad van bestuur, en wordt momenteel geleid door CEO Han de Groot.

Het belangrijkste werk is het verstrekken van een milieucertificering voor duurzame bosbouw en landbouw en toerisme. Het certificaatzegel geeft informatie aan consumenten over bedrijfspraktijken, op basis van bepaalde normen die zij stellen.


Voor Mister Barish is een belangrijk criterium de bescherming van het regenwoud en het welzijn van arbeiders. Rainforest Alliance komt voor op bananen, tropische vruchten, chocolade, thee en natuurlijk koffie. Het keurmerk is actief in de hele koffiegordel want het werk gaat door in Latijns-Amerika, Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië.

Rainforest Alliance logo

Kenmerken met betrekking tot koffie

Koffieboeren moeten voldoen aan 200 eisen op het gebied van natuurbehoud, waterbehoud en bosbeheer. Bovendien moeten werknemers op koffieplantages minstens het minimumloon en goede secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen, waaronder een veilige leefomgeving.


Bij Rainforest Alliance worden er geen prijsgaranties aan de boeren gegeven. Met andere woorden ontvangt de boer geen vaste minimumprijs. De prijs komt tot stand door onderhandeling tussen de koper en de producent. De boer ontvangt vaak een hogere prijs vanwege betere kwaliteit en certificatie. Dit is een groot voordeel ten opzicht van andere keurmerken zoals Max Havelaar. 
Rainforest Alliance is gebaseerd op 10 principes:

  • Eerlijke behandeling en goede arbeidsomstandigheden voor de arbeiders 
  • Gezonde en veilige werkomstandigheden 
  • Goede relatie met plaatselijke gemeenschap 
  • Aanwezigheid van een managementsysteem voor sociale en milieuzaken 
  • Behoud van het ecosysteem 
  • Bescherming van het wild 
  • Behoud van schoon water 
  • Geïntegreerd bestrijdingsmiddelengebruik, deels biologische bestrijdingsmethoden, waardoor er minder gespoten wordt 
  • Goed beheer en bescherming van de bodem 
  • Afvalbeleid
Naast deze principes bestaan er 14 criteria. Het bedrijf moet bij elk criterium minimaal 50% scoren en in totaal 80%, om een keurmerk te kunnen krijgen.

Controle
Rainforest Alliance samen met onafhankelijke externe organisaties en experts


Conclusie
Het Rainforest Alliance is een topkeurmerk vanwege hoge score op transparantie, duurzaamheid en controle. Daarom werkt Mister Barish samen met dit keurmerk

HET KEURMERK IS ACTIEF OP ALLE KOFFIEBONEN VAN MISTER BARISH

Rainforest alliance certified koffiebonen

EEN MISTER BARISH-BOON WORD JE NIET ZOMAAR.... 

Met het Rainforest Alliance keurmerk worden de koffiebonen verantwoord ingekocht bij kleinschalige plantages. Op deze manier staat Mister Barish garant voor milieuvriendelijke bonen die zijn voortgekomen uit eerlijke handel.
koffie op het werk

Rainforest Alliance Koffie op het werk

Rainforest Alliance koffie voor thuis