Hoe vervang je de
Claris Smart waterfilter
in je Jura J8?

Zo blijft jouw machine in optimale conditie

Hoe vervang je de
Claris Smart waterfilter
in je Jura J8?

Zo blijft jouw machine in optimale conditie

Waterfilter
waterontharder
Belangrijk om te weten

WATERFILTER

Jura Claris Smart waterfilter

Waterfilter J8

Door het gebruik van te hard water zal je Jura machine minder duurzaam zijn, maar bij consequent gebruik van de Jura Claris Smart waterfilter en de juiste instellingen van de waterhardheid moet je hier niet meer naar omkijken. Naast je waterreservoir is ontkalken dus niet meer nodig indien je de waterfilter juist instelt en tijdig vervangt. Je machine zal aantonen wanneer het patroon net vervangen zal moeten worden.

De levensduur van de Jura Claris Smart waterfilter is afhankelijk van de ingestelde waterhardheid en het verbruik. Hier kan je een handig overzicht vinden van de maximale capaciteit bij een bepaalde waterhardheid:

Bij 1-5° dH | 1-9 °fH: tot 65 L

Bij 6-10° dH | 10-18 °fH: tot 60 L

Bij 11-15° dH | 19-27 °fH: tot 55 L

Bij 16-20° dH | 28-36 °fH: tot 50 L

Bij 21-25° dH | 37-45 °fH: tot 45 L

Bij 26-30° dH | 46-53 °fH: tot 40 L

Sowieso is de maximale levensduur 2 maanden,  dan is de waterfilter volledig verzadigd. We zien in de praktijk een langere levensduur bij machines waarbij de waterfilter consequent wordt gebruikt. We raden dus zeker en vast het gebruik van een waterfilter aan. Dit omdat je met een waterfilter net 'ellende' gaat voorkomen in plaats van het te moeten gaan bestrijden.

Hoe de filter plaatsen/vervangen?

1
Eerst
Open je de afdekking van het waterreservoir, haal je deze eruit en leeg je het.
2
Vervolgens
Draai je de filterhouder linksom en verwijder je deze samen met het oude Claris Smart filterpatroon, waarna je het verlengstuk van de filterhouder bovenop een nieuwe Claris Smart waterfilter plaatst.
3
Nadien
Plaats je de filterhouder met waterfilter terug in het waterreservoir terug dicht door het rechtsom te draaien. Je hoort een klik. Vul het waterreservoir met vers, koud water en plaats het terug.
4
Als laatste
Heeft je machine  automatisch herkend dat het patroon vervangen werd. De machine zal nu een filterspoeling starten die automatisch stopt. Je zou eventueel een bakje onder de centrale uitloop kunnen plaatsen om zo het spoelwater op te vangen. Je toestel zal vragen om het lek- en opvangbakje te legen.

IK HEB EEN WATERONTHARDER / WATERVERZACHTER

Wat te doen indien je een waterontharder / waterverzachter in huis hebt

Indien je een waterontharder /waterverzachter in huis hebt raden we je aan om te gaan ontdekken of je een waterfilter moet gaan gebruiken in je koffiemachine of niet. Normaal gezien wordt er door Jura altijd 1 waterfilter meegeleverd. Ga met en zonder de filter proeven.

Kies je ervoor om geen filter te gebruiken, dan gaat de machine op basis van de ingestelde waterhardheid  op ontkalkingsmodus springen. Je gaat dan om de x aantal tijd moeten ontkalken. Doe sowieso de waterhardheid test met de meegeleverde teststrip. Stel de machine in en dan mag je erop vertrouwen dat het goed gaat.

Gebruik je wel een waterfilter, let er dan zeker op dat je water niet te zacht wordt. Te zacht water is ook niet goed, dat ga je proeven. De ideale waterhardheid voor je koffiemachine is 4dH (Duitse graden) of 7,16 fH (Franse graden). Een Jura filter zal de waterhardheid naar deze waarde brengen maar zal ook mineralen toevoegen.

Het belangrijkste is dat je koffiemachine goed beschermd is tegen kalkaanslag. 100% kalkvrij water bestaat niet en met een waterfilter ben je zeker dat je ellende zal voorkomen. Ontkalken is ellende bestrijden. Je machine gaat sowieso een lange levensduur hebben met de filter, want in ontkalkingstabletten zitten zuren. Deze zuren zijn niet ideaal voor leidingen.


ConclusieGa proeven, maar zorg ervoor dat je machine goed beschermd is.

1
Eerst
Zet je de machine uit.
2
Vervolgens
Verwijder je de waterfilter.
3
Nadien
Zet je de machine terug aan en kies je 'Geen filter' op de display.
4
Als laatste
De waterfilter is nu permanent uitgeschakeld en de machine zal met het ontkalkingsprogramma werken. Je zal automatisch een melding krijgen  wanneer je moet ontkalken.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Dit is ook belangrijk voor een optimale conditie van je Jura J8

Wanneer je de Claris Smart waterfilters van Jura juist gebruikt moet je naast je waterreservoir je machine niet meer ontkalken, maar wanneer je de filter niet tijdig vervangen hebt is het belangrijk dat je dit wel doet. Ook is het erg belangrijk de dagelijkse en algemene reinigingen van je machine toe te passen en het melksysteem te reinigen.

Dit zijn de besproken Jura producten 

Jura D4 reinigingstabletten onderhoud

Jura Reinigingstabletten

Jura Claris Smart Waterfilter

Jura Claris Smart waterfilter

jura ontkalkingstabletten onderhoud

Jura Ontkalkingstabletten

Jura melksysteem reinigingstabletten

Jura Melksysteem reiniger

Vanaf pagina 17 van de gebruiksaanwijzing van de Jura J8 kan je alles nog eens nalezen.