Jura E6 koffiemachine reiniging

Hoe reinig je je Jura E6
koffiemachine?

Zo blijft jouw machine in optimale conditie

Jura E6 koffiemachine reiniging

Hoe reinig je je Jura E6
koffiemachine?

Zo blijft jouw machine in optimale conditie

DAGELIJKSE REINIGING
ALGEMENE REINIGING
BONENRESERVOIR REINIGEN
BELANGRIJK OM TE WETEN

Jura E6 onderhoud

Wanneer je vaak een kop koffie drinkt ben je waarschijnlijk heel erg blij met je Jura E6. Deze machine is namelijk grotendeels verantwoordelijk voor de smaak van dat kopje koffie. Wil je deze smaak zo lekker mogelijk houden dan is het schoon houden van je machine erg belangrijk.

Waarom is het reinigen van je koffiemachine noodzakelijk?

Heb je gebrande koffiebonen al eens goed bestudeerd? Ze kunnen glimmen. Alle koffiebonen bevatten vetten/oliën. Het vette laagje dat je op de koffieboon kunt aantreffen is het resultaat van het brandproces. Bij het brandproces is er sprake van een eerste crack en een tweede crack. Na de tweede crack komen de oliën uit de boon vrij. Wanneer er op zeer hoge temperatuur gebrand wordt, zorgen deze oliën voor een vettig laagje op de boon. In deze blog lees je er alles over.  

Onder andere door het vettig laagje is het onderhoud van je koffiemachine zo ontzettend belangrijk. Koffieresten zullen op termijn de koffie smaak negatief beïnvloeden.  


De voordelen van goed onderhoud:

  • Verlengt de levensduur van je machine
  • Je kan langer genieten van je koffie
  • De kwaliteit van je koffie blijft optimaal


Hieronder volgen de belangrijkste punten om je koffiemachine in optimale conditie te houden:

DAGELIJKSE REINIGING

Dagelijkse reiniging E6

Geen zorgen, je hoeft je machine niet elke dag een grondige poetsbeurt te geven. De koffiespoeling wordt automatisch uitgevoerd, meestal bij het in of uitschakelen van de machine.

Wat je best wel dagelijks even kan doen is de koffieresidubak en de restwaterbak legen en even afspoelen met warm water. De koffieresidubak leeg je altijd bij een ingeschakeld apparaat, zo wordt de koffieresiduteller gereset. Het apparaat zelf kan je ook snel even afvegen met een schone, zachte en vochtige doek (bv. een microvezeldoek).

ALGEMENE REINIGING

Jura D4 reinigingstabletten onderhoud

Algemene reiniging E6: na 180 bereidingen

Uiteraard heeft je volautomaat na een tijdje ook een grondige reiniging nodig. Na 180 bereidingen of 80 inschakelspoelingen pas je dan ook het automatische reinigingsprogramma van ca. 20 minuten toe. Dit programma zorgt ervoor dat de oliën en vetten die werden achtergelaten door de koffiebonen op de zetgroep en binnenin het apparaat worden weggespoeld. Zo blijft de smaak van je koffie van de beste kwaliteit. Het programma kan je best niet onderbreken zodat de reinigingskwaliteit optimaal blijft en om schade aan het apparaat te voorkomen gebruik je uitsluitend Jura reinigingstabletten. 

Hoe het reinigingsprogramma toepassen?

1
Eerst
Druk je op het rode symbool 'Onderhoud' linksonder op je scherm, hierna druk je op 'Starten'  en op 'Verder'. De machine zal dan vragen om de koffieresidubak te legen samen met de restwaterbak. Dit doe je, waarna je ze weer terugplaatst.
2
Vervolgens
Plaats  je een bakje onder de koffie-uitloop en druk je op 'Verder'. Het apparaat zal beginnen reinigen en er zal meermaals water uit de uitloop stromen waarna  het proces onderbroken wordt.
3
Nadien
Open je de vultrechter voor gemalen koffie en doe je er een reinigingstablet van Jura in. Sluit het weer af en druk op 'Verder' zodat het reinigingsproces kan worden verder gezet.
4
Als laatste
Zal het reinigingsproces vanzelf stoppen en moet je enkel nog de koffieresidu- en restwaterbak  legen en terugplaatsen. Klaar!

BONENRESERVOIR REINIGEN

Reiniging bonenreservoir E6

Alle bonen bevatten oliën/vetten en deze olierestjes blijven niet alleen achter in je machine, maar ook op de wanden van je bonenreservoir. Dit kan altijd zorgen voor een negatieve impact op de smaak van je koffie. Het is daarom belangrijk dat je af en toe ook het bonenreservoir reinigt.

Hoe het bonenreservoir reinigen?

1
Eerst
Schakel je je Jura E6 uit.
2
Vervolgens
Open je het bonenreservoir door het aroma-beschermdeksel te verwijderen.
3
Nadien
Reinig je het lege bonenreservoir met een droge, zachte doek.
4
Als laatste
Vul je het bonenreservoir met koffiebonen en sluit je het aroma-beschermdeksel. Klaar!

BELANGRIJK OM TE WETEN

Dit is ook belangrijk voor een optimale conditie van je Jura E6

Naast de dagelijkse en algemene reinigingen is het reinigen van je melksysteem en het voorkomen van kalkaanslag ook erg belangrijk. Door gebruik te maken van de Jura Claris Smart waterfilters wordt kalkaanslag voorkomen. Gebruik je geen waterfilter dan raden we je aan om de machine op tijd te ontkalken en door middel van de Jura melksysteemreiniger zorg je ervoor dat je melksysteem optimaal blijft werken.

Dit zijn de besproken Jura producten 

Jura D4 reinigingstabletten onderhoud

Jura Reinigingstabletten

Jura Claris Smart Waterfilter

Jura Claris Smart waterfilter

jura ontkalkingstabletten onderhoud

Jura Ontkalkingstabletten

Jura melksysteem reinigingstabletten

Jura Melksysteem reiniger

Vanaf pagina 27 van de gebruiksaanwijzing van de Jura E6 kan je alles nog eens nalezen.