Sage Barista Express Impress: de meest gebruiksvriendelijke espressomachine van Sage
10 oktober 2022 
16 min. leestijd

Sage Barista Express Impress: de meest gebruiksvriendelijke espressomachine van Sage

De Barista Express Impress is de nieuwste koffiemachine van Sage. Met dit krachtige bean-to-cup toestel zet je in geen tijd de lekkerste koffiespecialiteiten van verse bonen. Dankzij het geavanceerde stoompijpje kan je ook creatief aan de slag met cappuccino’s en andere melkdranken.

Wat de Barista Express Impress anders maakt dan de andere espressomachines van Sage? Wel, dit apparaat assisteert je bij het maken van de perfecte puck door middel van de semi-automatische dosering en het unieke aandruksysteem. Daarmee elimineert de Express Impress veel giswerk bij het bereiden van koffie op baristaniveau.

Wij zijn alvast impressed van deze topmachine. Of deze nieuwkomer ook iets voor jou is, ontdek je in deze uitgebreide review!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Sage Barista Express Impress koffiemachine
Een rijk assortiment aan koffiedranken binnen handbereik
Reiniging en onderhoud voor een optimale werking
Plus- en minpunten
Stevig prijskaartje, maar een goede investering
Wat is de mening van Mister Barish?
Verschillen met andere Sage-modellen
Technische specificaties van de Sage Barista Express Impress
Andere Sage koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van de Sage Barista Express Impress koffiemachine

De Sage Barista Express Impress is het grotere, uitgebreidere broertje van de populaire Barista Express. Waar het doseren en tampen bij die laatste manueel gebeurt, beschikt de Impress over het zogenaamde Impress Puck-systeem, dat je daar een handje bij helpt. Daarnaast heeft deze update ook nog steeds een kwalitatieve koffiemolen en een stoompijpje voor de heerlijkste melkspecialiteiten.


Industrieel design met een chique uitstraling
Met zn roestvrijstalen behuizing en analoge drukmeter als eyecatcher doet de Express Impress denken aan die grote, professionele apparaten die je wel eens in de betere koffiebar ziet, maar dan véél compacter. Het design heeft niet alleen een luxueuze uitstraling, er is ook veel aandacht besteed aan de functionaliteit. Zo zit het ruime waterreservoir mooi ingewerkt in de achterkant van de machine, terwijl er achter het druprooster extra ruimte voorzien is voor kleine toebehoren zoals filterbakjes en reinigingstools. Goed om te weten: door de bedieningselementen aan beide zijkanten kan je het apparaat niet in een hoek plaatsen. Geen groot nadeel, maar wel iets om rekening mee te houden, zeker als je keukenruimte beperkt is.

De Express Impress is beschikbaar in drie kleuren: Brushed Stainless Steel, Black Stainless Steel en Black Truffle. Geen schreeuwerige tinten dus, maar tijdloze designs die perfect passen op elk aanrecht en in elk type keuken.

 Sage Barista Express Impress koffiemachine

Koffiezetten volgens de klassieke Baristamethode, met steunwieltjes
Wil je koffie zetten volgens de regels van de kunst, maar vind je uren experimenteren met extractietijden en opties te veel van het goede? Dan is de Sage Barista Express Impress met z’n Puck-systeem voor jou dé espressomachine. Zoals de slogan luidt: less mess, less fuss … en toch altijd dat perfecte kopje koffie, what’s not to like?

De Express Impress bedienen is een koud kunstje. Een heerlijke espresso zetten doe je zo:

 • Kies aan de linkerkant van de machine 1 van de 25 maalstanden. De optimale instelling verschilt van boon tot boon, maar we raden aan om van de standaardinstelling (16) te vertrekken.
 • Druk op de DOSE-knop om het malen te starten.
 • Het TAMP-lampje gaat branden. Gebruik de hendel om de koffie in de portafilter aan te stampen.
 • Het DOSE LEVEL geeft aan of de dosering geslaagd is. Stel bij waar nodig: verwijder overtollige koffie met de bijgeleverde Razor-doseringstool of druk nogmaals op de DOSE-knop om extra bij te malen. Brandt het lampje naast de smiley? Dan is je puck good to go!
 • Druk nog een keer aan om het eventuele residu langs de randen van de portafilter te verwijderen.
 • Draai de portafilter in de zetgroep.
 • Kies rechts op de interface voor een enkele of dubbele extractie. En genieten maar!

Met de draaiknop aan de rechterkant van het apparaat bedien je dan weer het stoompijpje. Wil je microschuim op je cappuccino of melk opstomen voor een zachte flat white? Met de bijgeleverde melkkan en de knop op de stoomstand is de klus zo geklaard! Liever je espresso aanlengen voor een americano? Ook dat kan, dankzij de heetwaterfunctie. Je reinigt het stoompijpje wel best na elk gebruik: een paar seconden stoom laten blazen en daarna afvegen met een doek is meer dan voldoende!

Zetgroep en koffiemolen
De Express Impress heeft, net zoals de welbekende Express, een ingebouwde koffiemolen met hoogwaardige, kegelvormige maalelementen van staal. Met het draaiwiel aan de linkerkant van de machine stel je de fijnheid van de maling in. Je hebt daarvoor maar liefst 25 verschillende maalstanden ter beschikking. Wil je toch verder finetunen voor die perfecte extractie? Dan vind je nog eens 10 extra tussenstanden aan de binnenkant van het maalwerk.

Het bonenreservoir heeft een maximale capaciteit van 25O gram. Daarmee is het niet het grootste reservoir in de Sage-familie. Maar aangezien de meeste koffiebonen al na enkele dagen hun aroma’s verliezen, is 250 gram prima voor dit type machine. De regel geldt: hoe verser de bonen, hoe beter en gedetailleerder de smaak van de koffie. En hoewel het reservoirdeksel speciaal ontworpen is om de bonen zo lang mogelijk vers te houden, raden we altijd aan om ze enkel bij te vullen wanneer je de machine ook effectief gaat gebruiken. Let er daarom bij de aankoop van nieuwe koffie altijd op dat de verpakking voorzien is van een luchtventiel en een stevige afsluiting. Da’s bijvoorbeeld een van de zaken waar we bij het verpakken van onze Mister Barish-roasts extra aandacht aan besteden.

Sage Barista Express Impress koffiemachine

Impress Puck-systeem
Het Impress Puck-systeem maakt third wave-koffiespecialiteiten toegankelijker dan ooit. Een espresso staat of valt nu eenmaal met een goede voorbereiding: de puck moet nauwkeurig gedoseerd en aangestampt zijn. Is dat niet het geval, dan krijg je over- of onderextractie, met teleurstellende koffie als resultaat.

De ideale dosering voor een espresso is tussen de 18 en 22 gram gemalen koffie. Natuurlijk is de hoeveelheid die effectief in de portafilter terechtkomt afhankelijk van de ingestelde maalgraad. Net daarom introduceert de Express Impress een intelligent doseersysteem, dat de hoeveelheid gemalen koffie meet en met behulp van een meter aangeeft hoe je best bijstuurt voor die sweet spot tussen 18 en 22 gram. Het systeem onthoudt vanzelf de optimale tijd voor een volgende zetbeurt. Superhandig voor zowel de beginnende thuisbarista als de ervaren koffiekenner die snel een kopje koffie wil zetten zonder aan kwaliteit in te boeten!

Sage Barista Express Impress puck systeem

Aandrukken doe je met de hendel aan de linkerkant. De tamper oefent een neerwaartse kracht van 10 kilogram uit en werkt de beweging af met een finishing twist van 7 graden, net zoals bij echte baristas. Het maalwerk is ook precies zo gealigneerd dat de koffie altijd exact in het midden valt. Dat alles zorgt ervoor dat het tampen keer op keer een prima puck oplevert voor die optimale espresso-extractie.


Sage Barista Express Impress dosering

Sage Barista Express Impress tampen

Geavanceerd extractieproces
Het extractieproces van de Sage Barista Express Impress begint bij het wellen’ (overgieten met water) van de koffie onder lage druk. Daardoor komen alle aromas vrij, wat bijdraagt aan een intense, gedetailleerde smaak.

Vervolgens zorgt de thermospoel met accurate PID-temperatuurregeling voor een ideale watertemperatuur van 93 °C. De Italiaanse pomp van 15 bar perst het water met een precieze drukvoering door de gemalen koffie. Resultaat: een romige espresso met een luchtig cremalaagje, net zoals in de koffiebar om de hoek.

Perfecte melktexturering met microschuim
Ben je net als wij wel te vinden voor melkspecialiteiten zoals latte en cappuccino? Met het manuele stoompijpje van de Express Impress werk je je koffiecreaties af met een heerlijk wolkje microschuim. De krachtige stoomdruk zorgt keer op keer voor een zijdezachte textuur. Ideaal voor de thuisbarista die zich wil verdiepen in latte art.

Sage Barista Express Impress melkopschuimer

Bean to cup machine
De Sage Barista Express Impress is een volwaardige bean-to-cup koffiemachine. Dankzij de ingebouwde koffiemolen en het geïntegreerde voorwelproces bereid je verse koffie volgens de regels van de kunst, zonder de ingewikkelde methodes die daar normaal mee gepaard gaan. Meer nog: de Express Impress helpt en begeleidt je bij elke stap, van verse boon tot kopje koffie.

Een rijk assortiment aan koffiedranken binnen handbereik

Van ristretto tot espresso macchiato: met de Sage Barista Express Impress heb je alle klassieke koffies én melkspecialiteiten binnen handbereik. Met een beetje oefening (het is en blijft natuurlijk een espressomachine met manuele bediening) bepaal je makkelijk de sterkte van de shots en voorzie je zelfs een flat white van de perfecte melktextuur.

Komen er theeliefhebbers op de koffie? Dankzij de handige heetwaterfunctie hoef je geen extra waterkoker meer boven te halen. Willen de kinderen ook zon heerlijk wolkje melkschuim op hun warme chocomelk? Met het stoompijpje is dat zo geklaard. Voor elk wat wils dus!

Sage Barista Express Impress koffiedrank


Reiniging en onderhoud voor een optimale werking

Wil jij jarenlang van je topmachine kunnen blijven genieten? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je de koffiemachine regelmatig schoonmaakt. Op de Sage overzichtspagina vind je enkele algemene schoonmaaktips. Daarnaast kan je ook gebruik maken van het bijgeleverde reinigingsschijfje en de apart verkrijgbare reinigingstabletten om het portafilter én de zetgroep schoon te maken. Zo ga je te werk:

 • De Sage Barista Express Impress heeft geen automatisch schoonmaakprogramma, maar gelukkig is het manuele reinigingsproces een koud kunstje. Bovendien meldt de machine je (via een knipperend infolampje - rechts van de drukmeter) wanneer er een schoonmaakbeurt nodig is. Steek een eenkopsfilterbakje in de portafilter en leg er de bijgeleverde reinigingsschijf in. Plaats een reinigingstablet (2 bijgeleverd) in het midden van de schijf en bevestig de portafilter in de zetgroep. Schakel de machine uit en hou vervolgens de drie knoppen rechts van de machine 3 seconden ingedrukt. Het infolampje knippert tot de machine de reinigingscyclus heeft voltooid. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Easy-peasy!

 • Ook de ontkalkingscyclus is zo gebeurd. Het infolampje gaat branden wanneer een grondige ontkalking vereist is. Leeg het waterreservoir en haal de filter eruit. Los vervolgens het bijgeleverde zakje ontkalkingspoeder op in een liter warm water. Zet de watertank terug in de machine met de warmwateroplossing erin. Zet de machine uit en hou de tweekopsfunctie en aan-uitknop samen 3 seconden ingedrukt. Het toestel is nu in ontkalkingsmodus en warmt op. Zet een bakje met een inhoud van 2 liter onder de zetgroep. Wacht tot het opwarmen is voltooid en druk op de tweekopsknop om de zetgroep te ontkalken. Dat duurt ongeveer 30 seconden. Zet daarna de stoom aan om het stoompijpje te ontkalken. Na 13 seconden stopt de machine met stomen. Draai dan de knop op het heetwatericoontje om ook de watercomponent te ontkalken. Herhaal het hele proces met vers water in het waterreservoir. Zo weet je zeker dat al het ontkalkingsmiddel uit de leidingen is.

  Tip: gebruik altijd een waterfilter in de watertank. Dat zorgt niet alleen voor een betere waterkwaliteit met de juiste hardheid, het maakt ook dat je je machine minder moet ontkalken. Minder werk, langere levensduur: win-win!  

  Sage Barista Express Impress waterreservoir

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Het Impress Puck-systeem is ideaal voor beginnende thuisbarista’s
Plus review koffiemachine Het IPS zorgt ook voor een schoner toestel en werkblad
Plus review koffiemachine Prachtig design met kwaliteitsmaterialen

Minus review koffiemachine Geen display, dus ook geen timers die je begeleiden tijdens het koffiezetten
Minus review koffiemachine Het duurt tot wel 35 seconden voor de melkopschuimer op temperatuur is

Stevig prijskaartje, maar een goede investering

De Sage Barista Express Impress is zeker niet het goedkoopste espressotoestel van Sage en is wellicht aan de dure kant voor een beginnende koffieliefhebber die op zoek is naar die eerste bean-to-cup ervaring.

Toch is dit model dankzij de extra ondersteuning en het toegevoegde gebruiksgemak net voor de beginnende thuisbarista ideaal. Daarnaast zijn de bouwkwaliteit en natuurlijk ook de heerlijke smaak van de koffie meer dan valabele argumenten om de significante meerkost tegenover een basismodel te rechtvaardigen.

koffie tegoed Mister Barish

Wat is de mening van Mister Barish?

Wat wij van de Express Impress vinden? Wij zijn absoluut fan van het linker gedeelte.

 Het linker gedeelte (het Impress Puck systeem) van de espressomachine is echt fantastisch maar de rechterkant is toch echt gewoon de basis express waarbij het toch moeilijker is om de variabelen (maalgraad, begin extra, totale extractie tijd, … ) goed te beheersen en het duurt toch echt erg lang vooraleer de melkopschuimfunctie op temperatuur is. Voor deze prijs hadden ze toch echt het veel snellere thermoblok van de Barista Pro mogen gebruiken.

 Toegegeven: prijs is niet van de poes en het ontbreken van een display (wat de iets goedkopere Barista Pro wel heeft) kan beginners afschrikken. Deze bean-to-cup machine ziet er zelfs behoorlijk technisch uit, maar niets is minder waar. Met het Impress Puck- systeem verlaagt Sage de drempel om ook thuis als barista aan de slag te gaan met specialty coffee. Het zetproces is heel eenvoudig en wie meestal dezelfde koffiebonen gebruikt, zal nauwelijks de instellingen moeten bijwerken.

Ook voor wie zich verder wil verdiepen in de finesses van het koffiezetten, heeft de Express Impress genoeg uitdaging te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de manuele doseringsstand of de mogelijkheid om de extractietijd handmatig in te toetsen.

Dus om het linkergedeelte zijn we erg enthousiast over dit nieuwe model van Sage. Naar onze mening heeft het alle functies aan boord voor oneindig koffieplezier en is het bovendien supertoegankelijk. No mess, no fuss: het klopt als een bus!

Verschillen met andere Sage-modellen

Sage Barista Express Impress versus Sage Barista Express
Zoals eerder vermeld, is de Impress een geüpdatete versie van de Barista Express. Het grootste verschil is natuurlijk de toevoeging van het Impress Puck-systeem, dat veel giswerk uitschakelt bij het bereiden van de perfecte espresso. Waar je de Express met andere woorden volledig manueel bedient, is de Impress een semi-automatisch toestel dat je bij alle stappen van het proces te hulp schiet. Je krijgt visuele feedback op de hoeveelheid gemalen koffie in de portafilter en drukt die koffie aan met de hendel.

Naar ons gevoel is de Impress dus een stuk makkelijker in gebruik en zal het je aanzienlijk minder tijd kosten om deze variant onder de knie te krijgen. Maar je betaalt daar natuurlijk wel voor. Het prijsverschil tussen de Express en de Express Impress bedraagt zon 270 euro. Al vinden we die meerkost zeker het overwegen waard.

 Sage Barista Express Impress koffiemachineSage Barista Express Impress versus Sage Barista Pro

Technische specificaties van de Sage Barista Express

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, espresso, koffie met melk
Soorten koffie: Koffiebonen, gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, koffie speciaal, cappuccino, latte macchiato, flat white, espresso macchiato / macchiato, portie melk opschuimen
Instelbare maalgraad: Ja, met de draaiknop kies je tussen 18 maalstanden
Instelbare koffiesterkte: Ja, kies tussen een enkele of dubbele shot
Instelbaar koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Nee
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standbyfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Manueel
Instelbare waterhardheid: Nee
Ingebouwde filter: Nee
Type ontkalkingsprogramma: Manueel
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Nee
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 41 cm
Breedte: 33 cm
Diepte: 38 cm
Gewicht (incl. verpakking): 13 kg
Materiaal behuizing: Geborsteld roestvrij staal
Verwarmingssyteem: Thermospoel (1600W)
Kleur: Brushed Stainless Steel of Black Stainless Steel, Black Truffle

Energie
Vermogen: 1850 watt
Vermogen in standby:

Andere Sage koffiemachines in het assortiment

Bean to cup machines

Sage Barista Express

De Sage Barista Express is het ideale instapmodel van de Barista-productlijn. Binnen de kortste keren zet je heerlijke koffie van professionele kwaliteit. Dankzij het compacte design is deze koffiemachine uitermate geschikt voor thuisgebruik. Omdat je de keuze hebt tussen automatisch en manueel koffiezetten, hoef je niet altijd je baristakunsten in de strijd te gooien. En toch heb je telkens weer dat perfecte, aromatische kopje koffie van je dromen.

Sage Barista Express

Sage Barista Pro

De Sage Barista Pro is het ideale model voor wie verder wil gaan in het finetunen van koffiecreaties. Deze koffiemachine staat garant voor nóg meer controle, precisie en snelheid. Dankzij het ThermoJet™-verwarmingssysteem kan je tot op de graad nauwkeurig te werk gaan.

Sage Barista Pro

Sage Barista Touch

Met de Sage Barista Touch maak je moeiteloos koffie van absolute topkwaliteit. Via het touchscreen selecteer je je gewenste drank. Die wordt vervolgens volledig automatisch gezet. Zelfs melk textureren gaat bij deze compacte krachtpatser vanzelf. Ga je toch liever met je eigen voorkeuren en instellingen aan de slag? Dan kan je tot 8 zelf samengestelde dranken opslaan. De ThermoJet™ in deze koffiemachine is binnen de 3 seconden opgewarmd. Dat maakt dit model uitermate snel en efficiënt.

Sage Barista Touch

Sage Oracle & Sage Oracle Touch

De Sage Oracle is de ultieme hybride onder de espressomachines. Van bonen malen en aandrukken tot koffiezetten en melk textureren: alles gaat automatisch. Dankzij de vele aanpasbare instellingen blijf jij echter ‘in control’ en zorg je telkens weer voor uitzonderlijk lekkere koffie.

Sage Oracle bean to cup espresso machine

De Sage Oracle Touch combineert de verregaande automatisatie van de Oracle met een intuïtief touch-screen. Zo heb je met één enkele swipe de lekkerste koffiedranken binnen handbereik. Dat geldt ook voor de koffiecreaties die je zelf opslaat! Dankzij de OPV-klep (Over Pressure Valve) houdt de koffiemachine zelf de drukvoering op peil, voor een perfect gelijkmatige extractie.

Sage Oracle Touch

Apparaten zonder koffiemolen

Sage Duo Temp Pro

De Sage Duo Temp Pro is een compacte koffiemachine met een sterke focus op handmatig koffiezetten. Deze pistonmachine is voorzien van de nieuwste snufjes en is heel eenvoudig te bedienen: met één enkele draaiknop!

Sage Duo temp pro espresso machine

Sage Bambino Plus

De Sage Bambino Plus is een vernieuwde versie van de Duo Temp Pro en tevens ook het kleinste koffieapparaat in het Sage-gamma. Deze machine is vooral gefocust op automatisatie. Dat maakt het een aantrekkelijk instapmodel voor beginners.

Sage Bambino plus espresso machine

Sage Dual Boiler

Wil je meer power én volledige controle? De Sage Dual Boiler is ondanks de steile leercurve een interessante espressomachine die uitblinkt in kracht, precisie en snelheid. Dankzij de twee boilers schuim je melk op terwijl je koffie zet.

Sage Dual Boiler

Koffiemolens

Sage Dose Control Pro

De Dose Control Pro van Sage is een budgetvriendelijke koffiemolen van professionele kwaliteit die tot op de seconde nauwkeurig in te stellen is.

Sage Dose Control Pro koffiemolen

Sage Smart Grinder Pro

De Sage Smart Grinder Pro combineert de kracht en precisie van de Dose Control Pro met een fraaie bedieningsinterface, voorzien van een LCD-display en een groter bonenreservoir.

Sage Smart Grinder Pro

Heb je een vraag over Sage koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .