Jura koffiermachine

Jura koffiemachine kopen? Alle series gereviewd met koopadvies

Dit handig overzicht helpt je bij het kiezen van de juiste Jura koffiemachine

Jura koffiermachine

Jura koffiemachine kopen? Alle series gereviewd met koopadvies

Dit handig overzicht helpt je bij het kiezen van de juiste Jura koffiemachine

Waarom kiezen voor de topkwaliteit van Jura?

De volautomaten van Jura staan niet alleen bekend om hun uitstekende kwaliteit en betrouwbaarheid, maar ook om hun gebruiksvriendelijkheid en onderhoudsgemak. Natuurlijk zet je met koffiemachines van andere merken ook lekkere koffie, maar Jura toestellen halen vele jaren lang een consistent hoge kwaliteit. De automatische onderhoudsprogramma’s zorgen voor een blijvend optimale werking en verzekeren zo een langere levensduur. 


Van alle onderdelen blijkt de zetgroep, de plaats waar de koffie gezet wordt, het meest onderhevig aan slijtage. Bij andere machines moet je die loskoppelen en met de hand schoonmaken. Bij Jura kan dat niet, want uitvoerige research en laboratoriumtests wijzen uit dat het automatische onderhoudsprogramma - in combinatie met de innovatieve Vacuüm Clean technologie - de machine veel beter beschermt tegen de aanslag van vetten en oliën uit de bonen. Daarnaast kiest Jura altijd voor de beste materialen, die niet alleen stevig en van uitmuntende kwaliteit zijn, maar ook makkelijk in onderhoud. Dankzij al die factoren en natuurlijk ook de goede service van Jura zien we dat machines van 12 tot 17 jaar oud nog steeds optimaal functioneren en sublieme koffie zetten. Kortom: met Jura kies je voor langdurige topkwaliteit.

9 redenen om een Jura koffiemachine te kopen

1. Heerlijke koffie met één druk op de knop

Heb jij geen boodschap aan complexe toestellen met een ingewikkelde bediening? Dan zijn de volautomatische koffiemachines van Jura wellicht jouw ding, want met één druk op de knop zet je de heerlijkste koffie. Verder hoef je zelf je hoofd niet te breken over koffiehoeveelheden, watertemperatuur of juiste maalinstellingen. Want hoewel die zaken stuk voor stuk makkelijk instelbaar zijn, gaan de Jura machines automatisch met de juiste waarden aan de slag.

2. Jura maakt gebruik van de nieuwste technologieën

Jura is een innovatief merk, dat op grond van uitvoerige research zijn technieken constant verbetert. Vele modellen krijgen regelmatig een update en worden dan van nieuwere en betere onderdelen voorzien. Bij Jura ben je dus altijd zeker van de allernieuwste technologie.

Een mooi voorbeeld van Jura’s innovatieve technieken is het Pulse Extraction Process. Traditioneel wordt espresso gezet door een straal warm water met hoge druk door de koffie te persen. Door keer op keer variaties op die techniek uit te testen, ontwikkelde Jura de unieke P.E.P. technologie, waarbij het water traag door de koffie wordt gepulseerd. Zo komen er meer aroma’s vrij en krijgt je koffie een vollere smaak. Hetzelfde geldt voor het voorwelproces: dat is bij Jura het Intelligent Pre-Brew Aroma System geworden.

3. Eenvoudig te gebruiken

Het uitgangspunt van elke Jura volautomaat is supereenvoudig: koffie met één druk op de knop. Of het nu via een hoogwaardig touchscreen is of via een simpel symbolendisplay met drukknoppen, Jura blijft trouw aan het one touch principe zonder aan instelmogelijkheden in te boeten. Dat maakt de Jura volautomaten zo intuïtief en overzichtelijk in gebruik.

 

Daarnaast zijn alle Jura toestellen ook via je smartphone of tablet te bedienen. Bij goedkopere modellen moet je de Smart Connect adapter apart aankopen om de machine dan via Bluetooth aan je smart devices te koppelen. Maar zeg nu zelf: wat is er zaliger dan ’s morgens in bed via je smartphone je gepersonaliseerde kopje koffie te zetten? Want ook alle instellingen zijn eenvoudig via de J.O.E. app in te voeren. Je mag alleen niet vergeten een kopje onder de machine klaar te zetten!

 

Ook koffiespecialiteiten met melk zijn met de volautomaten van Jura kinderspel. Bij de goedkoopste modellen met melkfunctie moet je de melktoevoer wel zelf open- en dichtdraaien, maar de meeste toestellen doen ook dat volledig automatisch. Omdat melk te snel warm en zuur wordt, werkt Jura niet met ingebouwde melkreservoirs. De betere oplossing? Een melkslang die je eenvoudigweg in het gekoelde melkpak of een thermische beker legt. En voor wie telkens met de juiste melktemperatuur aan de slag wil gaan, is er de Jura Cool Control. Maar op de accessoires komen we later nog terug.

jura koffiemachine bediening

4. Gemakkelijk te onderhouden

Het meest gehoorde argument tegen volautomaten voor thuis is dat ze te veel onderhoud zouden vergen. Om de lange levensduur van je Jura machine te kunnen garanderen en een optimale koffiesmaak te bewaren, zal je inderdaad wel eens de handen uit de mouwen moeten steken. Maar het goede nieuws is dat Jura praktisch alle onderhoud geautomatiseerd heeft, in de vorm van makkelijk te doorlopen reinigingsprogramma’s. In tegenstelling tot andere high end koffieapparaten, waarbij je zelf de zetgroep en melkleiding moet schoonmaken, blijft het onderhoudswerk bij een Jura beperkt tot het starten van de automatische reinigingscycli. 

 

Het toestel waarschuwt precies wanneer welk programma noodzakelijk is om het in topconditie te houden. Daarbij is het wel belangrijk om de juiste reinigingsmiddelen in huis te halen. Ontkalken is helemaal niet nodig als je een Claris Smart-waterfilter hebt geplaatst, maar als je dat toch eens grondiger wil doen, gebruik je het best de Jura ontkalkingstabletten. Het melksysteem moet je dagelijks reinigen aan de hand van het daarvoor voorziene onderhoudsprogramma, in combinatie met de Jura melkreiniger. De zetgroep kan je niet loskoppelen. Die blijft vanzelf schoon dankzij de geavanceerde Vacuüm Clean technologie die bij de meeste Jura apparaten ingebouwd zit. Voor een grondigere schoonmaakbeurt volstaat het algemene reinigingsprogramma, waarbij je dan weer bij voorkeur de Jura reinigingstabletten gebruikt. 

5. Energiezuinige apparatuur

Misschien vraag je je het wel af: een apparaat met verwarmingselementen en zoveel andere functies, dat vreet toch energie? Wel, eigenlijk valt dat best mee, want de meeste Jura toestellen zijn voorzien van een Energie Spaar Modus. Daardoor verbruik je sowieso veel minder elektriciteit. Daarnaast kan je eenvoudig de automatische stand-by tijd instellen, waardoor de machine niet onnodig blijft aanstaan. In stand-by verbruikt een Jura apparaat helemaal geen stroom. In tegenstelling tot wat velen denken, is de apparatuur van Jura dus vrij energiebewust, zelfs bij intensief gebruik.

6. Zwitserse betrouwbaarheid

Jura koffieapparaten worden geproduceerd in het Zwitserse Niederbuchsiten. Daarvoor worden enkel de hoogwaardigste materialen en onderdelen geselecteerd. In combinatie met de ingebouwde automatische reinigingsprogramma’s zorgt dat ervoor dat Jura apparaten erg lang meegaan. Daarnaast kan je op elk moment de software laten vernieuwen. Zo blijft je apparaat, hoe oud ook, altijd up-to-date.

7. Lange levensduur

Volgens onze ervaring gaat het gemiddelde Jura apparaat tussen de 10 en 15 jaar mee. Op voorwaarde natuurlijk dat de onderhoudsprogramma’s regelmatig en juist worden uitgevoerd. Een goedkopere koffiemachine zal het ongetwijfeld niet zo lang uitzingen. Daarom zien we een Jura volautomaat als een prima investering op langere termijn.

8. Uitgebreide garantie en service

Bij Jura krijg je standaard 25 maanden garantie op je apparaat. Daarna kan je makkelijk uitbreiden naar een garantie met Standard of Premium Service, waarbij de machine uitvoerig nagekeken wordt. Als je voor de Premium Service kiest, wordt het toestel ook intern gecontroleerd en helemaal op orde gezet. Zo garandeert Jura bij elke machine een lange levensduur.

9. Goedkoper, duurzamer én lekkerder dan Nespresso

Nespresso machines zijn vaak spotgoedkoop en eenvoudig in gebruik: waarom zou je dan nog voor iets anders kiezen? Uit ervaring weten we dat Nespresso toestellen, inclusief cups, inderdaad goedkoper uitvallen. Maar op langere termijn zien we dat een Jura langer meegaat en dat verse koffiebonen minder kosten dan de dure koffiecups. 

 

Nespresso apparaten zijn vaak samengesteld uit minderwaardige materialen en voorzien geen uitgebreide reinigingsprogramma’s, waardoor je na hoogstens een paar jaar een nieuw toestel zal moeten kopen. Wanneer we de kosten van de koffie uitrekenen, zijn verse bonen ook een stuk goedkoper. Een ruwe schatting: een zak goede koffiebonen uit een speciaalzaak kost 20 euro. Je zet er ongeveer 125 kopjes mee. Met gemiddeld 8 gram per kopje kom je aan 16 cent voor een koffie. Om dat even in perspectief te zetten: bij Nespresso betaal je al gauw 44 cent per capsule. Tel uit je winst! 

 

Bovendien is koffie van verse bonen een stuk milieuvriendelijker, want je gooit niet bij elk kopje een plastic verpakking weg. Het is dus niet alleen beter voor je portemonnee, je bouwt ook mee aan een duurzamere koffiewereld. En als alle bovenstaande argumenten je niet kunnen overtuigen: koffie van een Jura volautomaat is gewoon zoveel lekkerder én gezonder dan die voorverpakte cups. Wil je nog meer weten over de voordelen van verse koffiebonen? Lees dan zeker onze blog artikel Nespresso versus koffiebonen, waarin we alles uitgebreid onderzoeken.

10 Jura koffiemachine reviews voor thuisgebruik

Voor elke Jura volautomaat hebben we een uitgebreide recensie geschreven waarin je alle voor- en nadelen te weten komt. We rangschikken de Jura toestellen op basis van serie, waartussen de verschillen best groot kunnen zijn. In de reviews gaan we ook dieper in op de vaak subtiele verschillen tussen machines uit dezelfde reeks. Zo vind je gemakkelijk de machine die het best bij jou past.

  D serie     E serie     ENA serie     S serie     J serie     Z serie     Giga serie

Jura D serie volautomatische koffiemachine

De toestellen van Jura’s D-lijn zijn ideaal voor koffieliefhebbers met een beperkte keukenruimte en een klein budget. Het zijn de instapmodellen van Jura, die al heel wat mooie functies bieden voor een heerlijk kopje koffie, maar bijvoorbeeld geen touch-bediening of volautomatische melkopschuimer hebben. 
Jura D4 koffiemachine

Jura D4

Dit instapmodel is ideaal voor liefhebbers van zwarte koffie, want het is van allerlei nieuwe technologieën voorzien om de lekkerste pure koffie te zetten. Met één druk op de knop bereid je espresso, doppio, americano of lungo.
Jura D6 koffiemachine

Jura D6

Drink je het liefst pure koffie, maar snak je af en toe naar een romige cappuccino? Dan is de Jura D6 een goede optie. Deze volautomaat heeft naast de nieuwste zettechnieken namelijk ook een melkopschuimer. Het enige nadeel is dat je die manueel moet bedienen. De D6 is ideaal voor wie geïnteresseerd is in de producten van Jura, maar nog niet volop wil investeren.

Jura E serie volautomatische koffiemachine

Toestellen van de Jura E-serie zijn iets duurder, maar hebben ook meer functies aan boord. Ze maken onder meer gebruik van de Vacuüm Clean technologie, die de machine na elke zetbeurt intern grondig droogzuigt, zodat schimmelvorming op de componenten geen kans krijgt. Daarnaast verloopt de bediening via een overzichtelijk display met drukknoppen en worden de verse bonen gemalen met de nieuwste Aroma G3-koffiemolen. Dankzij het Pulse Extraction Process geniet je van de beste koffie in deze prijsklasse.
jura e4 versus jura ena 4

Jura E4

De Jura E4 is de nieuwste koffiemachine van Jura die zich 100% focust op zwarte koffie. Met één druk op de knop bereid je de lekkerste koffies en espresso's. Deze volautomaat werd voorzien van de Professional Aroma Grinder, die 12% meer aroma uit je koffiebonen haalt, en het allernieuwste zetproces met 3D weltechnologie. Dit zetproces gaat ervoor zorgen dat het water de koffie binnenstroomt via maar liefst 13 verschillende punten. Heerlijke koffie gegarandeerd!
Jura E6 koffiemachine Platin

Jura E6

Hoewel de E6 geen automatische melkopschuimer heeft, zet je met de E6 tal van koffiespecialiteiten. Denk maar aan cappuccino, espresso macchiato, espresso doppio of lungo barista. Voor een relatief bescheiden bedrag heb je dus voor elk wat wils.
Jura E8 koffiemachine Silver 2020

Jura E8

De Jura E8 kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond in 2017 en werd in 2020 helemaal vernieuwd. Wat deze volautomaat van de goedkopere E6 onderscheidt, is het One Touch systeem. Zo heeft de E8 een automatische melkopschuimer waarmee je met één druk op de knop een heerlijke cappuccino of latte macchiato zet en kan je het systeem ook met één druk op de knop reinigen. Dankzij de Professional Aroma-koffiemolen geniet je van nog aromatischere koffie.

Jura ENA serie volautomatische koffiemachine

De eenkopskoffiemachines uit Jura’s ENA-assortiment onderscheiden zich door het prachtig ontworpen, uitwendige waterreservoir. Koffieliefhebbers die net dat ietsje meer willen, zullen met de stijlvolle en multifunctionele apparaten uit de ENA-reeks zeker aan hun trekken komen. 
Jura ENA 4 koffiemachine

Jura ENA 4

Met de Jura ENA 4 heb je voor een schappelijke prijs uitstekende koffie zonder al te veel toeters en bellen. De ingebouwde Aroma G3-koffiemolen zorgt voor een aromatische maling en dankzij de Vacuüm Clean technologie blijft de machine altijd droog en schoon.
Jura ENA 8 koffiemachine

Jura ENA 8 (+Touch)

De ENA 8 heeft wat van de E8, want ook deze compacte volautomaat is voorzien van het Pulse Extraction Process en de Vacuüm Clean technologie. Daarnaast is de melkopschuimer volledig automatisch. Deze machine is dus ideaal voor liefhebbers van koffiespecialiteiten met melk.

Jura S serie volautomatische koffiemachine

Van de uitstekende Jura S-serie hebben we enkel de S8 overgehouden, want deze reeks wordt sinds enkele jaren niet meer geproduceerd. Als je voor een schappelijke prijs een voortreffelijke koffiemachine met intuïtieve bediening en een volautomatische melkopschuimer zoekt, is de Jura S8 nog steeds the way to go.
Jura S8 koffiemachine Moonlight Silver

Jura S8

De Jura S8 bedien je aan de hand van het grote 4,3 inch touchscreen, waar je je gepersonaliseerde instellingen onder een unieke naam kan opslaan. Maar deze krachtige volautomaat is ook standaard te koppelen met de J.O.E. app, die de bediening nog zoveel makkelijker maakt en dat van overal in huis. Tot slot zit de prijs van de S8 in een mooie middenklasse. Wat wil je nog meer? 

Jura J serie volautomatische koffiemachine

In deze serie vind je apparaten die voor thuis- én professioneel gebruik geschikt zijn. Hiermee wordt bedoeld dat deze kunnen worden gebruikt op een klein kantoor of in een kleine eettent, waarbij er niet al te veel kopjes per dag worden gezet. De machines zetten heerlijke koffie en zijn voorzien van de nieuwste snufjes.
Jura J8 koffiemachine

Jura J8

De Jura J8 is de nieuwste koffiemachine in het gamma volautomaten van Jura. De onderscheidende feature van dit koffietoestel is ongetwijfeld de Sweet Foam-functionaliteit. Je koffiemachine infuseert als een echte barista melkschuimbereidingen met een siroopsmaak. 

Jura Z serie volautomatische koffiemachine

De Z-reeks is het topsegment van Jura’s gerenommeerde volautomaten. Deze apparaten combineren Jura's krachtigste technologieën met een eenvoudige bediening en uitgebreide instellingsmogelijkheden. Met tal van functionaliteiten richt Jura zich met de Z-serie tot die-hard koffieliefhebbers en toegewijde thuisbarista’s.
Jura Z10 Dark Inox koffiemachine

Jura Z10

Een betere volautomaat dan de Jura Z10 hebben we nog niet getest. Voor wie het geld ervoor overheeft, is dit toestel het absolute neusje van de zalm. Naast de beste en nieuwste technologische snufjes is het de Cold Brew zettechniek die bij de Z10 de show steelt. Daarmee zet je in nog geen 3 minuten voortreffelijke ijskoffie. En nochtans volledig volgens de regels van de kunst.

Jura Giga serie volautomatische koffiemachine

De toestellen uit Jura’s Giga-reeks zijn zowel geschikt voor thuis als voor professionele toepassingen, zoals een klein kantoor of een eetgelegenheid. De twee grote koffiereservoirs en de mogelijkheid om zelfs koffiespecialiteiten met melk in tweevoud te zetten, maken de Giga-machines geschikt voor intensief gebruik. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan vast dat niet voor elke koffieliefhebber weggelegd is. Daarom is de Giga-reeks ideaal voor wie enkel het beste van het beste wil.
Jura Giga 6 koffiemachine

Jura Giga 6

De Jura Giga 6 is hét werkpaard onder de volautomaten: met zijn twee koffiereservoirs zet je tal van uitgebreid aanpasbare koffiespecialiteiten makkelijk in tweevoud. Daarbij kan je de verschillende koffiebonen blenden en de Product Recognising Grinders nog nauwkeuriger instellen voor de beste resultaten. En die zijn best superieur te noemen.

9 Jura koffiemachine reviews voor professioneel gebruik

Een professionele Jura koffiemachine is het antwoord voor lekkere koffie op het werk. De machines kan je plaatsen in de meeste omgevingen en ze serveren lekkere koffie. Zeker in combinatie met de juiste koffiebonen en instellingen van de machine. Op deze manier wordt het potentieel van de machine en de koffiebonen maximaal benut en drink je heel lekkere koffie.


De Jura koffiemachines dragen ook bij aan een veilige werkomgeving. Je kan namelijk een koffie zetten zonder de machine aan te raken. Door ze te bedienen met je smartphone is koffie zetten Corona safe.

Jura WE serie volautomatische koffiemachine

Met de WE-serie slaat Jura een brug tussen koffiemachines voor thuis en op het werk. Met een groter waterreservoir, koffiebonenreservoir en grotere capcaciteit voor koffieresidu is deze Jura erg gebruiksvriendelijk voor kleine kantoren waar geen vaste wateraansluiting mogelijk is. De compacte machines zijn aangenaam geprijsd met volledige functionaliteit voor het maken van espresso en koffie van vers gemalen koffiebonen. Met de Jura WE6 zet je puur en alleen koffie en espresso. Met de WE8 zet je zelfs met één druk op de knop cappuccino, latte macchiato of andere melkspecialiteiten. De WE8 wordt op dit moment door Mister Barish getest en gereviewd.
jura we6 koffiemachine

Jura WE6

De Jura WE6 is een simpele maar krachtige professionele koffiemachine voor zwarte koffie. Nee, geen koffiedranken met melk voor de WE6. Deze prachtige machine is uitstekend geschikt voor gebruik op het werk. Het apparaat zet de beste espresso, ristretto en gewone koffie met één druk op de knop. Zeker in combinatie met de juiste koffiebonen en instellingen. Een eenvoudig menu en voor extra eenvoudige bediening kun je ook de app gebruiken. De Jura WE6 is de compactste machine voor professioneel gebruik.
jura we8 koffiemachine Dark Inox

Jura WE8

De Jura WE8 is in basis vergelijkbaar met de WE6, maar met de mogelijkheid voor koffiedranken met melk. Dit prachtige apparaat zet de heerlijkste koffie en kan dus ook melkspecialiteiten zetten. Een uitstekend apparaat voor veelvuldig gebruik, en het is ook nog eens heel eenvoudig om een heerlijk kopje koffie te zetten. Het is een compacte en complete machine voor een klein kantoor.

Jura X serie volautomatische koffiemachine

De nieuwe JURA X serie is een geheel nieuwe lijn professionele koffiemachines en geen afgeleide van een bestaand model. Je wordt voorzien van de nieuwste technologieën zodat je verzekerd bent van perfecte koffie bereidingen. Met de Jura X10 en X8 zet je snel 2 cappuccino’s tegelijkertijd. Met de Jura X6 zet je enkel de beste espresso en koffie. Beide machines zijn uitgerust met verschillende heetwaterstanden waarmee er ook aan de theedrinker is gedacht. Zo heb je de perfecte watertemperatuur voor zwarte thee (100 graden) en voor groene thee (70 graden).
jura X6 koffiemachine

Jura X6

De Jura X6 is een professionele koffiemachine voor liefhebbers van zwarte koffie en espresso die geen behoefte hebben aan een hele resem andere koffiedranken of melkdrankjes. Deze espresso-automaat is uitgerust met allerlei nieuwe technologieën om heerlijke kopjes koffie te kunnen zetten.
jura X8 koffiemachine

Jura X8

De Jura X8 koffieautomaat is echt een topmachine en is van alle nieuwste technologieën voorzien. Met een capaciteit van 60 kopjes koffie per dag is dit een uitstekende machine voor kleinere bedrijven.
jura X10 koffiemachine

Jura X10

De Jura X10 is een topper voor gebruik op een klein kantoor. De maximale capaciteit van de machine is 80 kopjes per dag. En wat je ook wilt: deze professionele koffiemachine kan het. Het enorme koffiebonenreservoir heeft een capaciteit van 1.000 gram, daar ben je dus wel even zoet mee. En doordat deze machine boordevol met de nieuwste Jura-technologieën zit, kan dit apparaat een heerlijk kopje koffie zetten.

Jura Giga X serie volautomatische koffiemachine

De Giga X professional-serie bevat grote en stoere apparaten, die geschikt zijn voor gebruik in kantoren tot ongeveer 70 werknemers of 200 kopjes per dag. De bonenreservoirs van de machines zijn groot, waardoor je de koffiebonen niet vaak hoeft aan te vullen. Daarnaast zijn de professionele Giga-machines uiteraard voorzien van de nieuwste technologieën en zijn deze zeer eenvoudig te bedienen. Je bent verzekerd van de beste bereidingen met één druk op knop. De Jura koffiemachines zijn geschikt om zelfs 2 melkspecialiteiten tegelijkertijd te zetten óf met een extra Speed-functie tijdens piekmomenten.
jura Giga X3 koffiemachine

Jura Giga X3

De Jura Giga X3 is een echte budgettopper die maar liefst 34 soorten koffie en koffiedranken kan zetten met genoeg capaciteit voor zo’n 120 kopjes per dag. Deze koffieautomaat mist alleen enkele van de nieuwste technologieën en opties, maar dat maakt de koffie niet persé minder lekker.
jura Giga X3c koffiemachine

Jura Giga X3c

De Jura Giga X3c is ongeveer dezelfde koffiemachine als de Giga X3, maar in plaats van telkens water te moeten bijvullen kan je ze aansluiten op de vaste watertoevoer.
jura Giga X8 koffiemachine

Jura Giga X8

De Jura Giga X8 heeft bovenop twee uitstekende bonenreservoirs en een opvallend design dat mooi staat in iedere bedrijfskeuken. Je kunt met deze machine maar liefst 32 verschillende dranken zetten. Zo zit er voor iedere koffieliefhebber wat bij, maar met de heetwateruitloop hou je ook theeliefhebbers tevreden. Daarnaast is de machine voorzien van keramische molens, deze zorgen ervoor dat ze niet heet worden zoals wel het geval zou zijn bij veel gebruik van RVS molens.
jura Giga X8c koffiemachine

Jura Giga X8c

De Jura Giga X8c is hetzelfde als de Giga X8, alleen staat de c voor connected. Dit betekent dat je de machine aan kunt sluiten op een vaste wateraansluiting. Zo hoef je de watertank niet steeds aan te vullen.

Jura professionele koffiemachine op het werk

Koffie op het werk met een professionele Jura koffiemachine geeft blije medewerkers. Jura heeft voor de meeste omgevingen een gepaste oplossing. Bij Mister Barish betaal je nooit een grote investering. Laat je verrassen door onze aanpak en geniet van de beste koffie. Vraag nu aan en ontvang binnen 24u je persoonlijke offerte voor een professionele Jura koffiemachine.
professionele koffiemachine alles in 1 oplossing

Hoe onderhoud je je Jura koffiemachine?

Het onderhouden van je Jura koffiemachine is gelukkig heel eenvoudig en door labo tests bewezen effectiever en daardoor duurzamer voor de machine. Het is niet alleen belangrijk voor het behouden van een optimale smaak van je koffie, maar ook voor de levensduur van je machine. Zo zal je veel langer kunnen genieten van de beste koffie. 


Dagelijkse reiniging

Bij de dagelijkse reiniging spoelt de machine zichzelf automatisch even door. Het enige dat je best zelf doet is de koffieresidubak en de restwaterbak legen en even afspoelen met warm water.


Algemene reiniging

Na 180 bereidingen of 80 inschakelspoelingen doe je een algemene reiniging. Hierbij pas je het automatische reinigingsprogramma van ca. 20 minuten toe. Zo wordt de zetgroep (het gedeelte waar de koffie wordt gezet) volledig automatisch gereinigd met een vacuüm proces. Deze hoef je, zoals bij andere volautomaten, dus niet uit de machine te halen.


Ontkalken

Bij consequent en goed gebruik van de Jura waterfilter en de juiste instellingen van de waterhardheid in je Jura zal je je volautomaat niet meer hoeven te ontkalken.


Melksysteem reinigen

Zet je Jura naast koffiespecialiteiten ook melkspecialiteiten, dan is het belangrijk je melksysteem regelmatig te reinigen. Zo houd je je apparaat vrij van melkresten zoals vetten en eiwitten en blijft je melkschuim optimaal. Dit gaat super eenvoudig en vraagt ongeveer 2 minuten per dag.De uitgebreide uitleg voor het onderhouden van je machine kan je hieronder terugvinden:

Jura D4

Bediening via de J.O.E. app

Of je nu voor voor een toestel kiest waarbij de Smart Connect is ingebouwd of niet, alle Jura apparaten bieden de mogelijkheid om ze via Bluetooth aan smart devices te koppelen. Met de gratis J.O.E. app is de bediening van je koffiemachine uiterst intuïtief. Naast koffiespecialiteiten zetten en aanpassen, kan je met deze app ook handleidingen raadplegen en onderhoudsproducten bestellen. Je geniet met andere woorden op je smartphone van de volledige Jura ervaring. 

Corona Safe

Doordat Jura apparaten te bedienen zijn met je smart devices, hoef je het toestel zelf niet aan te raken om een kopje koffie te zetten. Op de werkvloer is dat een enorm voordeel, want zo kan de machine door iedereen gebruikt worden zonder kans op besmetting. Bediening met je smartphone is dus niet alleen handig, het is ook volledig corona safe. Twee vliegen in één klap!

Jura accessoires voor een nog betere koffie-ervaring

Voor wie zijn koffie-ervaring wil uitbreiden of als een echte barista de perfectie wil nastreven, bracht Jura een aantal leuke en handige gadgets op de markt die naast elk Jura apparaat prachtig staan. Hieronder lichten we er enkele uit.

Jura Cool Control 0,6L

Jura Cool Control

Ben je een liefhebber van romige koffiespecialiteiten met melk? Dan is de Cool Control voor jou hét accessoire! Deze koelingsunit houdt je melk constant op de ideale temperatuur van 4°C. Daardoor is de melk uitermate geschikt voor perfect microschuim op een klassieke cappuccino of een hippe flat white. Door de ingebouwde weegschaal weet je precies wanneer je de melk moet bijvullen. De Cool Control is beschikbaar met een inhoud van 0,6 of 1 liter en het uitneembare reservoir is makkelijk te reinigen in de vaatwasser.
Jura kopjeswarmer S

Jura kopjeswarmer S

Wanneer er koffie in een koud kopje stroomt, gaat er meteen veel warmte verloren. Ervaren barista’s serveren daarom uitsluitend in voorverwarmde kopjes, waarin zowel de warmte als de aroma’s van de koffie optimaal behouden blijven. De Jura Kopjeswarmer S houdt je kopjes op een constante temperatuur van 55°C. In dit compacte model kan je tot 8 espresso-, 6 koffie- of 4 cappuccinokopjes voorverwarmen. Een mooie aanwinst dus voor elke enthousiaste thuisbarista.
Jura melkopschuimer

Jura melkopschuimer

Als je bijvoorbeeld voor een Jura D4 gekozen hebt en toch heerlijke koffiespecialiteiten met melk wilt zetten, biedt deze melkopschuimer de perfecte oplossing. Met dit compacte toestelletje kan je je melk op 3 verschillende temperatuurstanden opschuimen. Maar daar hoeft je creativiteit niet op te houden, want met deze kwalitatieve melkopschuimer bereid je eveneens koffiedranken als frappé of chai latte. Aan jou om te experimenteren en te creëren!

Conclusie

Een prachtig design, eenvoudige bediening, gemakkelijk onderhoud en perfecte koffie van verse bonen: elk huis of kantoor wordt met een Jura koffieapparaat een beetje beter. Jura biedt zeker niet de goedkoopste machines, maar je haalt een consistent kwalitatief toestel in huis dat jarenlang met één druk op de knop de heerlijkste koffiedranken zal zetten. Dat komt niet alleen door de uitstekende bouwkwaliteit, maar ook door de uitgebreide onderhoudsprogramma’s waarin Jura, zelfs in vergelijking met andere high-end merken, volledig uniek is. Daarom vinden we Jura een absolute aanrader voor elke koffieliefhebber die het gemak van een volautomaat zoekt én waar voor z’n geld wil.

 

Heb je nog een vraag over Jura koffiemachines? Stel ze hieronder of klik door op de vele links. Want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen Jura

Waarom een Jura koffieautomaat?

Jura focust zich 100% op koffie en dat merk je niet alleen aan de smaak, maar ook aan de levensduur van je machine en hun after service.

De volautomatische koffiemachines zijn misschien net iets hoger geprijsd dan andere merken, maar je zal veel langer plezier hebben van je apparaat en de koffie blijft lekker. Het is dus een investering op lange termijn.

Melk problemen

Een van de meest voorkomende problemen is ongetwijfeld de melk. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat melk een vers product is dat koel bewaard moet blijven om niet te bederven.
Heeft je Jura koffiemachine een melkopschuimer opzetstuk, dan moet deze vrij blijven van melkresten. Een schoon opzetstuk zorgt voor fijn schuim dat je nodig hebt voor het zetten van een macchiato of cappuccino.

De twee meest voorkomende problemen bij een melkopschuimer opzetstuk zijn dat de melk niet stroomt of dat de melk niet warm wordt of schuimig is.
Wanneer de melk niet stroomt, begin je met het demonteren van de onderdelen. Controleer elk item grondig en maak het goed schoon. Wanneer alles gecontroleerd is, zet je het apparaat in elkaar en test je opnieuw.

Heb je te maken met sputterende melk, terwijl wel alle onderdelen schoon zijn? Dan heeft dit waarschijnlijk te maken met een luchtlek. Dit probleem komt vooral voor bij de JURA Z5, de Z7 en de Z9 opschuimers. Door slijtage kan de carrosserie gespleten zijn, waardoor er lucht binnendringt en de aanzuiging van de melk wordt verminderd. Dit veroorzaakt het sputteren van de melk.

Als de melk wel stroomt, maar niet meer schuimig is, dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door een vuil, geblokkeerd of oud luchtinlaatmondstuk. Dit luchtmondstuk heeft als taak om een klein beetje lucht met de melk binnen te laten, waardoor het schuim ontstaat. Wanneer er geen blokkade of vuil zichtbaar is in het mondstuk, dan raadt Mister Barish aan om het luchtinlaatmondstuk te vervangen.
Heeft jouw Jura koffieautomaat een melkopschuimer met afneembare wijzerplaat, dan moeten deze vanbinnen goed worden gecontroleerd op melkresten.

Hoe bewaar ik de melk voor het beste resultaat?

Voor de bereiding van jouw perfecte koffiespecialiteit is verse, gekoelde melk essentieel. Mister Barish raadt absoluut af om de melkslang in de melkpakken te steken. Dit geeft onvoldoende bescherming tegen ziektekiemen en bacteriën. Alle Jura melkcontainers garanderen een optimale bewaarconditie van de melk en een perfecte hygiëne. Het maakt hierbij niet uit of je de eenvoudige glazen melkhouder gebruikt, de roestvrijstalen vacuüm melkhouder of de Cool Control.

Waarom raadt Mister Barish af om de melkslang direct in het melkpak te steken?

Reinig je het melksysteem regelmatig en juist, dan is de binnenzijde van de melkslang altijd hygiënisch. Toch kunnen bacteriën zich gemakkelijk hechten aan de buitenzijde van de melkslang. Deze kunnen afkomstig zijn van de handen of door deeltjes in de lucht. Wanneer de melkslang direct in het melkpak wordt gestoken, dan komen deze bacteriën in de melk terecht. Door gebruik te maken van de speciaal ontwikkelde gesloten melkcontainers van Jura, wordt de ideale omgeving gecreëerd voor het bewaren van de melk.

Hoe garandeert de Jura melkcontainer een optimale melkhygiëne?

Jura maakt gebruik van speciaal geselecteerde materialen en een doordacht design. Ook de connectoren zijn speciaal ontwikkeld voor de Jura koffiemachines. Dit in combinatie met de intuïtieve onderhoud- en reinigingsprogramma`s van Jura, kan een optimale melkhygiëne worden gegarandeerd.

Wat is er speciaal aan de connectoren van Jura?

De gebruikte connectoren zorgen voor een luchtdichte verbinding tussen het melkreservoir, de melkslang en het melkpijpje.

Wat is het voordeel van de melksysteemreiniging?

Bij veel koffieautomaten van Jura maak je met één druk op de knop de lekkerste koffiespecialiteiten, zoals cappuccino, latte macchiato, of flat white. Om een continue kwaliteit te kunnen garanderen, is de melksysteemreiniging ontwikkeld. Tijdens het reinigen worden automatisch alle melkvetten en eiwitten effectief verwijderd. Het voordeel van de automatische reiniging zijn blijvend schone leidingen en continue hygiëne.

Hoe vaak moet ik de melkslang vervangen?

Bij normaal gebruik van de koffiemachine wordt aangeraden om de melkslang elke drie maanden te vervangen. Dit geldt ondanks het regelmatig reinigen van het systeem. Maak je meerdere koffiespecialiteiten per dag, dan is het raadzaam om de melkslang eerder dan drie maanden te vervangen.

Waarom is een degelijk onderhoud belangrijk?

Het juiste onderhoud geeft garantie voor een optimaal koffieresultaat. Ook de levensduur van het apparaat wordt meetbaar verlengd. Wanneer het gaat over het perfecte koffieresultaat en een soepele werking van de Jura koffiemachine, dan zijn netheid van de machine en de hygiënische omgang met melk, koffie en water minstens zo belangrijk als de technische verfijning. Om het onderhoud te vergemakkelijken, heeft Jura fosfaatvrije onderhoudsproducten ontwikkeld. Zo levert de Claris filter perfect water, de reinigingstabletten zorgen dat de machine vrij blijft van koffievetten en de spoelfunctie houdt de leidingen helemaal schoon van melkresten.

Hoeveel tijd kost het onderhoud van mijn Jura koffiemachine?

Tegenwoordig is het goed onderhouden van je Jura koffieautomaat niet moeilijker dan het bereiden van een lekkere kop koffie. Een enkele druk op de knop is voldoende. De combinatie van de Jura onderhoudsproducten en de hierop afgestemde programma`s, zorgen voor een onberispelijk schoon apparaat en blijvend goede koffieresultaten.

Waarop moet je letten bij het onderhouden van een Jura koffieautomaat?

Belangrijk is om alleen originele onderhoudsproducten te gebruiken. Doe dit op regelmatige basis en volgens de gebruiksaanwijzing. Alleen de beschermende formules van deze onderhoudsproducten zijn gemaakt voor de programma`s en materialen die in de Jura machines worden gebruikt.

Hoe vaak moet ik mijn koffiemachine ontkalken?

De frequentie van ontkalken hangt vooral af van de hoeveelheid kalk in het water. De volautomatische koffiemachines geven meestal een herinnering wanneer er ontkalkt moet worden. De halfautomaten geven deze melding niet. Wil je weten hoeveel kalk er in jouw water zit? Vraag dit dan na bij je watermaatschappij. Raadpleeg de handleiding voor instellingen met betrekking tot de waterhardheid. Over het algemeen is kalk de grootste veroorzaker van problemen bij een koffiemachine.

Welk ontkalkingsmiddel is geschikt?

Ongeveer iedere fabrikant adviseert zijn eigen ontkalkingsmiddel. Zij weten het beste wat goed is voor hun producten. Het advies opvolgen is dan ook de beste optie. Toch is er één belangrijke tip die Mister Barish met je wil delen; gebruik geen azijn voor je espressoapparaat. Ongeacht het merk koffiemachine. Azijn verwijdert wel de kalk, maar bevat geen remmers. Hierdoor wordt de coating aan de binnenzijde van de verwarmingselementen aangetast. En dat is zeker niet wat je wilt.

Waarom is de Claris filter geschikt voor leidingwater overal ter wereld?

De wereldwijde samenstelling van leidingwater varieert sterk. Toch zijn schadelijke stoffen zoals zware metalen of chloor overal in het water aantoonbaar aanwezig. De Claris filters bevatten een gemodificeerd granulaat dat de kalk filtert tot een optimaal niveau en de schadelijke stoffen in het water sterk vermindert. Wel worden belangrijke mineralen en fluoride in het water vastgehouden, omdat deze juist de smaken helpen ontwikkelen. Deze efficiënte manier van filtering zorgt voor een optimale waterkwaliteit voor een perfecte koffiesmaak.

Wanneer wordt het gebruik van een Claris filter aanbevolen?

Het antwoord op deze vraag is simpel: altijd. Koffie bestaat voor 98% uit water. Naast fluoriden, mineralen en calcium bevat leidingwater ook vaak lood, koper, aluminium en chloor. Daarnaast variëren de waterkwaliteit en de waterhardheid van plaats tot plaats. De nieuwe formule in de Claris filters is bij uitstek geschikt voor leidingwater, waar ook ter wereld. De Claris filters leveren continu vers gefilterd water. Deze goede waterkwaliteit maakt van elke kop koffie een ware smaakbeleving

Moet mijn Jura koffiemachine nog worden ontkalkt, ook al gebruik ik de Claris waterfilter?

Nee, ontkalken is niet meer nodig als je een Claris filter gebruikt. De belangrijkste nieuwe eigenschap van de filterformule is dat het calciumcarbonaat in het water volledig wordt gestabiliseerd. Hierdoor ontstaat er zelfs door veelvuldig stoomgebruik geen kalkaanslag en wordt voorkomen dat de leidingen verstopt raken.

Mag mineraalwater worden gebruikt in de Jura koffieautomaten?

Mineraalwater is van zeer goede kwaliteit en voorziet het lichaam van belangrijke mineralen. Maar de hoeveelheid calcium in mineraalwater is veel te hoog in vergelijking met leidingwater. Om die reden is mineraalwater niet geschikt voor de Jura koffiemachines.

Hoe vaak moet de Claris waterfilter worden vervangen?

Voor het meest optimale resultaat wordt vervanging na 2 maanden of na gebruik van ongeveer 50 liter water aangeraden. Vervang de filter op tijd, zodat de werking volledig actief blijft. Doe je dit niet, dan is de optimale waterkwaliteit en dus de perfecte kop koffie niet gegarandeerd.

Zou Mister Barish de Claris waterfilter aanraden, zelfs als een ontkalkingssysteem is geïnstalleerd?

Ja, de waterhardheid kan erg variëren, zelfs bij gebruik van een ontkalkingssysteem. Daarnaast verwijderen ontharders in het ontkalkingssysteem geen geur- en smaakstoffen uit het leidingwater. Mister Barish raadt zonder twijfel een Claris waterfilter aan, omdat het de sleutel is tot het aroma van jouw perfecte kopje koffie.
Ondanks gebruik van de Claris filter vormt zich wel kalkaanslag in het waterreservoir.

Hoe kan ik kalkaanslag in het waterreservoir voorkomen?

De watertank van de koffiemachine dient elke dag goed schoongemaakt te worden en daarna worden gevuld met vers water. Dit voorkomt de vorming van een zogenaamde biofilm. Ook is grondig reinigen van de watertank bij het vervangen van de Claris filter erg belangrijk. Verwijder hiervoor het reservoir en vul het met water voordat je de nieuwe filter plaatst. Los vervolgens drie Jura ontkalkingstabletten op in het water en laat dit even inwerken. Spoel nadien het waterreservoir grondig uit met water en plaats de filter.

Wat te doen met de Claris waterfilter als ik op vakantie ga?

Om uitdroging te voorkomen, moet de Claris filter altijd in water staan. Ga je op vakantie, dan is het aan te raden om het waterreservoir en de filter te bewaren in de koelkast. Heb je weinig ruimte in je koelkast? Wikkel de filter dan in aluminiumfolie of een plastic zak en plaats deze in de koelkast. Ververs bij terugkomst van vakantie het water in het reservoir en spoel de filter grondig uit met water. Bereid 1 à 2 porties met heet water, voordat je je eerste kopje koffie zet. Zo is de Claris waterfilter volledig goed gespoeld.

Gebruik je de koffiemachine langer dan een maand niet? Vervang dan bij terugkomst de Claris filter en laat de machine schoonspoelen voordat je je eerste kopje koffie zet.

Wat gebeurt er tijdens het schoonmaken?

De Jura koffiemachines zijn gemaakt met ingebouwde spoel- en reinigingsprogramma`s. Een programma start je met een enkele druk op de knop. Voeg vervolgens een reinigingstablet toe. Tijdens het reinigen bereikt het water een temperatuur van 80 graden. Dit is belangrijk om alle ziektekiemen te doden en alle koffieresten, melkresten en vetten te verwijderen.

Hoeveel reinigingstabletten heb ik per reinigingsbeurt nodig?

Eén reinigingstablet is voldoende. De Jura reinigingstabletten zijn precies afgesteld op één reinigingscyclus. Zo garandeert Jura een effectieve reiniging van de koffiemachine.

Wat gebeurt er als ik de reiniging uitstel ondanks de melding op het display?

Hoe langer je de reiniging uitstelt, hoe meer vetten, koffie- en melkresten zich ophopen. De kwaliteit van de koffie zal hierdoor afnemen.

ALLE VOLAUTOMATISCHE KOFFIEMACHINES werden uitgebreid getest en gereviewd :

Hoe kies je de beste volautomatische koffiemachine?

Alles over volautomatische koffiemachines

Dit gratis e-book vertelt je alles over:

  • Het kopen van de juiste volautomatische koffiemachine.
  • Hoe je volautomaat instellen?
  • Welke koffiebonen voor een volautomaat en hoe ze bewaren?
  • Het optimaliseren van de koffiesmaak.
  • Hoe je lekkere koffie blijft drinken door goed onderhoud en reiniging.
  • Alles over waterkwaliteit.
  • 35 bladzijden inspiratie en kennis.
50%
Kom alles te weten over volautomatische koffiemachines
Zo maak je gegarandeerd de juiste keuze!
Je gegevens zijn 100% veilig bij ons
Gratis download
E-book cover

Niet meer beschikbaar in het Jura assortiment

Jura A1

Deze prachtige espressomachine is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer.

De opvolger van de Jura A1 is de ENA 4


Jura A7
De A-serie koffieautomaat geeft duidelijk een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in compact, stijlvol design. De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.

De opvolger van de Jura A7 is de ENA 8


Jura A9
Type A9 wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

De opvolger van de Jura A9 is de ENA 8


Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig zwart. Dit maakt het een mooi en stijlvol apparaat dat mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede machine die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

De opvolgers van de Jura D60 zijn de D4 en de D6


Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, echter is deze machine geheel zwart. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.


Jura J6
De Jura J6 is een zeer multifunctioneel. Niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine voor ieder huishouden.


Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine. De Z6 zet een heerlijke kop koffie. Zowel zwarte koffie als koffiedranken met melk worden in een handomdraai gezet. Daarnaast is de machine ook voorzien van de nieuwste technologieën, zoals de Vacuüm Clean technologie, waardoor deze altijd droog blijft van binnen.


Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen. De Z8 is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.


Jura Giga 5
De Giga 5, ook wel de Jura G5 genoemd, heeft maar liefst twee bonenreservoirs. Dit is handig als je partner bijvoorbeeld van andere koffiebonen houdt, of op een kantoor waar de smaken verschillen. Ook kun je hier cafeïnevrije bonen in doen. Maar niet alleen de bonenreservoirs zijn vernieuwend, de rest van de machine is dat ook! Zo zit er in de koffiemolens geen RVS, maar een keramische maalschijf. Dit wordt namelijk niet heet en zodoende kunnen de bonen niet verbranden. Verder zitten er allerlei nieuwe technologieën en handigheidjes in waardoor deze machine een genot is om te gebruiken.

De opvolger van de Jura Giga 5 is de Giga 6


Jura Giga X7
De Jura Giga X7 is een wat oudere versie van de Giga X8 en is daardoor aan een budgetvriendelijke prijs verkrijgbaar. Deze koffiemachine kan zo’n 50 mensen per dag van lekkere koffie voorzien.


Jura Giga X7c
De Jura Giga X7c is eigenlijk bijna helemaal hetzelfde als de Giga X7, alleen heeft deze een vaste wateraansluiting in plaats van een waterreservoir (c staat voor connected). Hierdoor hoef je er niet aan te denken om de watertank regelmatig weer te vullen.